Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zavedení EET poškodilo 38 % firem v cestovním ruchu, ukazuje průzkum Hospodářské komory

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Zavedení elektronické evidence tržeb (EET) poškodilo 38 procent podnikatelů v cestovním ruchu, 31 procent nepocítilo žádnou změnu. Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory ČR.

Přes snížení sazby DPH z 21 na 15 procent u restaurací a stravovacích služeb ale žádný z podnikatelů své ceny nesnižoval. Čtvrtina naopak využila EET ke zvýšení svých cen, plyne dál z průzkumu.

Celkem 43 procent respondentů uvedlo, že sdílenou ekonomiku, například aplikace Airbnb či Uber, vnímá jako něco přirozeného, co by však mělo být legislativně podchyceno. Jako nedovolené podnikání vnímá sdílenou ekonomiku téměř pětina podnikatelů (19 pct.).

Podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO) zavádí chystaná novela zákona o místních poplatcích poplatky i pro sdílené ubytování.

"Do novely zákona o místních poplatcích MMR navrhuje, a já doufám, že to bude přijato i gestorem zákona což je ministerstvo financí, aby každý, kdo poskytuje ubytování, platil poplatek," uvedla Šlechtová.

Témata:  elektronická evidence tržeb cestovní ruch

Aktuálně se děje

16. května 2024 9:38

Putin a další světoví lídři odsoudili útok na Fica

Ruský prezident Vladimir Putin poslal slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové telegram v souvislosti s atentátem na premiéra Roberta Fica. Kreml útok na předsedu vlády odsoudil jako naprosto nepřijatelný, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.