Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští vojáci budou dále pomáhat v Mali, do Iráku zamíří vojenští policisté

Náčelník generálního štábu Josef Bečvář
Náčelník generálního štábu Josef Bečvář
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha - Náčelník generálního štábu Josef Bečvář po dnešním jednání sněmovního obraného výboru informoval, že česká armáda plánuje vyslání vojenských ženistů do mise v Mali. Na podzim by do Iráku mohli odjet cvičit irácké kolegy vojenští policisté.

Vedení armády a ministerstva obrany také rozhodlo, že nestáhne transportní letouny z mise na Sinaji, jak o tom kvůli nutným servisním opravám uvažovalo. Čeští vojáci by se měli od roku 2018 podílet na posílení východního křídla NATO. Armáda plánuje pro tyto účely vyslat do Litvy pod německé velení mechanizovanou rotu a později do kanadského uskupení v Lotyšsku minometnou četu.

Bečvář také uvedl, že je za rok posláno do misí včetně všech rotací asi 850 vojáků. Protože se armádě daří doplňovat své za poslední léta prořídlé řady, postupně plánuje i navýšení své účasti na zahraničních misí.

Nově by tak do Mali, kde už čeští vojáci hlídají velení výcvikové mise Evropské unie a podílejí se na výcviku malijských vojáků, mohla ve spolupráci se Švédskem zamířit asi desítka pyrotechniků z ženijního vojska.

Změny čekají i misi v Iráku. V červnu se zpět do Česka vrátí polní chirurgický tým, který pomáhá iráckým vojákům, policistům či milicionářům zapojeným do operace na osvobození Mosulu z rukou islámských radikálů. I nadále v zemi zůstane letecký poradní tým. Ten se za dosavadní devítiměsíční působení podílel na vycvičení osmi iráckých pilotů a na proškolení 50 tamních techniků. Iráčtí piloti na českých L-159, které si Irák koupil z ČR, podnikli 115 bojových misí a zasáhli proti 280 cílům.

Koncem roku by do Iráku mohlo přijet pět až deset instruktorů vojenské policie, kteří by školili irácké policisty. Spolupracovat by při tom měli s policisty, které už do Iráku poslala Policie ČR. Náměstek ministra obrany Jakub Landovský dnes na jednání sněmovního výboru pro obranu řekl, že čeští lékaři v Iráku dosud operovali 26 iráckých vojáků, policistů, kmenových vůdců nebo civilistů.

Armáda také zvažovala, že by na konci roku dočasně ukončila vyslání letounu CASA do mise na Sinaji, kde čeští vojáci zajišťují přepravu lidí a monitorování egyptsko-izraelské hranice. Vojáci totiž musí postupně své stroje poslat na plánované revizní kontroly. Landovský dnes řekl, že se podařilo najít řešení, aby se opravy a další povinnosti armádních letounů společně s misí podařilo sjednotit.

Landovský také potvrdil záměr české armády zapojit se do posílení východního křídla NATO, které tak reaguje na obavy Pobaltí a Polska z ruské politiky. Od roku 2018 by do Litvy, kde mnohonárodní prapor povede Německo, měla být vyslána mechanizovaná rota. Do Lotyšska pod kanadské vedení má později zamířit minometná četa.

Témata:  Armáda České Republiky Josef Bečvář

Aktuálně se děje

16. května 2024 9:38

Putin a další světoví lídři odsoudili útok na Fica

Ruský prezident Vladimir Putin poslal slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové telegram v souvislosti s atentátem na premiéra Roberta Fica. Kreml útok na předsedu vlády odsoudil jako naprosto nepřijatelný, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.