Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zloděj v Brně vykradl orloj, kuličky se vysypaly po náměstí

Nezvykle vypadající brněnský orloj
Nezvykle vypadající brněnský orloj
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno - Neznámý zloděj na brněnském Náměstí Svobody překonal mechanismus tamního specifického orloje, který jednou denně uvolní skleněnou kuličku. Po ruční práci šikovného zloděje se kuličky z orloje vysypaly na celé náměstí.

Práci neznámého pachatele dokládá videi, které se objevilo na serveru YouTube. Neznámý muž překonal mechanismus orloje a způsobil, že se kuličky, které specifické hodiny uchovávají, rozsypaly po celém náměstí. Odtud si je mohli lidé odnést, aniž by museli čekat na jedenáctou hodinu dopolední, kdy stroj každý den jednu kuličku uvolní.

Brněnský orloj je neotřelá černá kamenná plastika ve tvaru projektilu s hodinovým strojem uvnitř, který každý den v 11:00 vypustí skleněnou kuličku. V 10.15, 10.30, 10.45 a v 11.00 hodin zahraje zvonkohra uvnitř orloje melodii a otvory ve stavbě je vidět koule, která postupně naráží do jmen účastníků konfliktu. Následně v 11.00 sjede jedna skleněná kulička do jednoho ze čtyř otvorů. Odtud si ji mohou návštěvníci odnést domů.

 

Orloj se stal terčem řady narážek a místy až vulgárních označení, zejména proto, že pro běžného návštěvníka je prakticky nemožné poznat, kolik je hodin. Čas je totiž zobrazován otáčením kamenných dílů. Špice orloje, která se otáčí kolem své osy, obsahuje hranol, který slouží jako ukazatel sekund. Nejvyšší skleněný díl slouží jako ukazatel minut a číslice ciferníku se otočí pouze dvakrát za den, tedy jednou za 12 hodin.

Témata:  Brno Brněnský orloj

Aktuálně se děje

17. května 2024 21:44

Zelenskyj podepsal zákon umožňující odsouzeným sloužit v ukrajinské armádě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým kategoriím odsouzených sloužit v ukrajinské armádě. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje z webové stránky ukrajinského parlamentu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.