Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zájem Čechů o domácí dovolenou je letos opět vysoký, roste i náročnost turistů

Zámek Lednice, Lednicko-valtický areál
Zámek Lednice, Lednicko-valtický areál
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Loni absolvovaly dovolenou v tuzemsku tři miliony lidí a nejinak tomu bude i letos. Náročnost českých turistů roste. Zvyšuje se poptávka po ubytování vyšších kategorií.

V posledních dvou letech se poptávka po tuzemské turistice zvýšila meziročně o pětinu, i kvůli dřívější bezpečnostní situaci v populárních zahraničních destinacích.

"Letošní prodej domácí dovolené kopíruje rok 2016. Je velmi pravděpodobné, že i letos budou dosaženy velmi dobré výsledky," uvedl Petr Krč z Asociace cestovních kanceláří.

Náročnost českých turistů roste. "To, co dříve stačilo, dneska už nestačí," uvedl Krč. Zatímco dříve převažovalo ubytování ve tříhvězdičkových hotelech a penzionech, v poslední době roste zájem o ubytovací zařízení vyšší kategorie s wellness zázemím.

Státní hrady, zámky a další památky v loňském roce navštívil rekordní počet 5,6 milionu lidí. Nejvíce turistů navštívilo Prahu, Český Krumlov, Lednici, Hlubokou, Karlštejn, Konopiště, Bouzov, Pernštejn, Sychrov nebo Kuks.

Mezi přetrvávající problémy v oblasti památek podle ní patří to, že kvalitních expozic stále není dostatek, často také chybí popisky v jiném jazyce než v češtině. Často objekty provádí nekvalifikovaná průvodcovská služba a počet výkladů v cizích jazycích je omezený.

Témata:  dovolená hrady a zámky

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy