Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jana Nečasová promluví ke kauze zneužití vojenského zpravodajství v květnu

Jana Nečasová a Petr Nečas u Obvodního soudu pro Prahu 1
Jana Nečasová a Petr Nečas u Obvodního soudu pro Prahu 1
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Manželka expremiéra Petra Nečase (ODS) bude vypovídat v kauze zneužití Vojenského zpravodajství (VZ) v květnu. Soud řeší případ už potřetí. Předchozí dva osvobozující rozsudky z let 2014 a 2015 byly zrušeny odvolacím soudem, který také kauzu odebral původní soudkyni Heleně Králové a případ nyní řeší nová soudkyně Hájková.

Dnes a ve čtvrtek před soudem bude mluvit poslední z obviněných zpravodajců Jan Pohůnek. Očekává se, že obžalobu odmítne.

Státní zástupci tvrdí, že Vojenské zpravodajství sledovalo na podzim 2012 na základě pokynu šéfky premiérova kabinetu Jany Nagyové a bez vědomí ministra obrany tehdejší ženu premiéra Nečase Radku, přičemž Nagyová si tím podle nich chtěla opatřit neoprávněný osobní prospěch. Zpravodajci Ondřej Páleník, Milan Kovanda a Pohůnek to popírají. Tvrdí, že prováděli tzv. kontrasledování Nečasovy rodiny.

V pondělí a úterý před soudem několik hodin vypovídali Páleník a Kovanda. Kovanda výpověď komentovat nechtěl. Jeho advokát Jiří Matzner uvedl, že jeho výpověď nebyla překvapující, jelikož vypovídá v trestním řízení pořád stejně. Páleník uvedl, že je celé trestní řízení vymyšlené a pro odsouzení nejsou žádné důkazy.

Nečasová se při pondělním zahájení opakovaného procesu ze zdravotních důvodů omluvila a v soudní síni nebyla přítomna v pondělí ani v dalších dnech. Soudkyně Hájková ČTK dnes při polední přestávce řekla, že výpověď Nečasové přijde na řadu při květnovém pokračování hlavního líčení. Další termíny soudu by měly být také v červnu. Očekává se, že soud potrvá několik měsíců.

Témata:  Jana Nagyová vojenské zpravodajství Jan Pohůnek

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.