Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Finanční krize se blíží? Schäuble varuje před uvolněnou měnovou politikou

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Německý ministr financí Wolfgang Schäuble dnes vystoupil na konferenci pořádané skupinou G20 v Berlíně. Při té příležitosti varoval, že krajně uvolněná měnová politika v některých regionech světa zvyšuje riziko nové globální finanční krize. podle něj vzrostl celosvětový objem veřejného a soukromého dluhu na historická maxima a je nutné jej začít snižovat.

Schäuble ve zřetelné výzvě k Evropské centrální bance (ECB) označil za nezbytné zahájit včasný ústup od takové politiky. „Ultrauvolněná měnová politika . . . povzbuzuje přílišné riskování, sebeuspokojení, špatné kapitálové odhady a podnikatelské bubliny a bude to dělat, dokud se od ní včas neustoupí. Dokonce by mohla zvýšit riziko další finanční krize," uvedl Schäuble podle agentury Reuters.

Narážel na politiku ECB, která i přes letošní oživení inflace a známky sílící ekonomiky udržuje dál rekordně nízké úrokové sazby a pokračuje v programu rozsáhlého nakupování dluhopisů, jímž pumpuje do ekonomiky dodatečné peníze. Němečtí politici včetně Schäubleho mají proti této politice námitky už delší dobu.

Ministr také varoval, že expanzivní měnová politika vede k rekordnímu zvyšování zadluženosti a odrazuje vlády od strukturálních reforem. Svět stále ještě pociťuje dopady posílení finanční krize a nemůžeme vyloučit možnost dalších otřesů," řekl ministr. „Musíme ustoupit od současné měnové politiky včas a vrátit se do normálnějšího prostředí. (Americké) Federální rezervy už tento proces zahájily, v EU je to ale trochu jinak," dodal.

Témata:  Wolfgang Schäuble Německo European Central Bank (ECB)

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy