Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman má strach ze Stropnického? Prestižní server rozebírá demisi české vlády

Martin Stropnický /ANO/, ministr obrany
Martin Stropnický /ANO/, ministr obrany
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka dnes oznámil, že vláda jeho ČSSD, KDU-ČSL a hnutí ANO kvůli osobně ministra financí Andreje Babiše do konce týdne skončí. O demisi české vlády píší i zahraniční weby po Evropě nebo v Rusku. Obsáhle se tématice věnuje například server Foreign policy.

Podle serveru Foreignpolicy.com oznámil český premiér úmysl podat demisi „nečekaně“. Server se zabývá otázkou, proč Sobotka k demisi sáhl, když vláda byla relativně stabilní. Přichází se dvěma důvody. Prvním je podezření Andreje Babiše z vyhýbání se placení daní a z podivného nabytí majetku. Server zmiňuje, že Babiše je vyšetřován i ze strany Evropské unie. Druhý důvod pro server poskytl Jakub Janda, šéf think-tanku Evropské hodnoty a je jím předvolební boj a start kampaně před podzimními volbami.

Server v této souvislosti zmiňuje výrok novináře Filipa Horkého z DVTV, který označil demisi vlády za Sobotkovu „poslední šanci“, jak si udržet voliče, případně získat některé voliče Andreje Babiše. Volby budou ani ne za šest měsíců. Server přináší aktuální preference obou subjektů, ANO je nyní na nějakých 30 procentech, kdežto Sociální demokraté jsou na pouhých 12 procentech.

Foreignpolicy uvádí, že nyní je vše na českém prezidentovi, Miloši Zemanovi. Ten rozhodne, co bude dál. Zeman je vykreslen jak ten, kdo má dobré vztahy s Vladimirem Putinem a Donaldem Trumpem, ale zároveň i jako ten, kdo si rozumí s českým ministrem financí Babišem. Server spekuluje o tom, že Zeman bude při svém rozhodování zvažovat i to, jak další vývoj ovlivní jeho prezidentskou kampaň. Podle serveru může být jediným vážným vyzyvatelem Zemana ministr obrany za hnutí ANO Martin Stropnický a Zeman by tak mohl mít zájem na uzavření dohody, podle které by Stropnický nekandidoval. Jako nejpravděpodobnější scénář server považuje dovládnutí nějaké vlády v demisi, ať už s Babišem, nebo bez něho.

Ruský deník  Rossijskaja Gazeta v souvislosti s demisí vlády mluví o „drastickém opatření“, které vyvolalo obvinění, které vznesl premiér Sobotka vůči ministru financí, který má údajně na svědomí daňové úniky. Server zmiňuje, že Babišovo ANO má největší šanci na vítězství v podzimních volbách a že lídr strany je druhým největším podnikatelem v Česku.

Témata:  Andrej Babiš koalice ANO, ČSSD a KDU-ČSL Bohuslav Sobotka Miloš Zeman Martin Stropnický demise Sobotkovy vlády

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.