Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi slavili konec války, Zeman se dnešních akcí nezúčastnil

Oslavy konce II. světové války
Oslavy konce II. světové války
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Veteráni, pamětníci, politici a představitelé armády si dnes v celém Česku připomněli 72 let od konce druhé světové války. Nejvyšší političtí a vojenští představitelé se tradičně sešli na pražském Vítkově, tentokrát se ale nezúčastnil prezident Miloš Zeman.

Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka se prezident soustředil na jmenování nových generálů, které se uskutečnilo o šest hodin později.

"Myslím si, že je to to nejmenší, co můžeme udělat směrem k těm, kteří za nás obětovali životy nebo zdraví, ale i k těm, kteří dnes na bojištích při různých konfliktech brání demokracii a také šíří slávu České republiky," řekl k pietní akci novinářům předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), který na Vítkově zastoupil Zemana při některých úkonech, které obvykle hlava státu provádí. Prezident se podle Štěcha omluvil v březnu.

"My se plně soustředíme na jmenování generálů, protože bude v lecčems mimořádné. To znamená, že pan prezident si připomene osvobození naší vlasti touto formou," řekl ČTK mluvčí prezidenta. Připomněl, že prezident na Vítkov zaslal věnec a že se obřadu zúčastnili zástupci kanceláře prezidenta. "Není to žádné vyjádření neúcty," řekl k nepřítomnosti Zemana.

Při odpoledním povýšení a jmenování nových generálů, včetně první ženy - nové generálky Lenky Šmerdové, prezident v proslovu zdůraznil hlavně význam zvyšování rozpočtu armády. O výročí konce války nemluvil.

Bývalý náčelník generálního štábu armády Jiří Šedivý řekl serveru iROZHLAS.cz, že hlavní oslavy v republice jsou na Vítkově, kde by měli čelní představitelé státu být. Zdůvodnění neúčastni Zemana na Vítkově tím, že se prezident připravoval na jmenování generálů, není podle diplomata a někdejšího mluvčího prezidenta Václava Havla Michaela Žantovského příliš pravděpodobné. Stály za tím spíš zdravotní důvody, řekl ČTK.

Témata:  II. světová válka osvobození ČSR 8. května 1945 oslavy konce války Vítkov

Aktuálně se děje

10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy