Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Absurdita roku? Podnikatelům se nelíbí placení DPH z neproplacených faktur

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý dnes vyhlásil výsledky ankety Absurdita roku, která má za cíl upozornit na nesmyslné administrativní nařízení, které úřady ukládají podnikatelům. Letošním vítězem je povinnost odvést daň z přidané hodnoty i z neproplacených faktur.

"Daň mohou (podnikatelé) sice žádat zpět, ale jen za určitých okolností. Podnikatelé musí daň z nezaplacených faktur platit hned. Žádný pardon kvůli tomu, že čekají na peníze od svých dlužníků, neexistuje," napsala pražská pobočka komory v nominaci na negativní ocenění.

Podle Dlouhého není v posledních týdnech největším podnikatelským problémem nedostatek pracovních sil, ale kombinace velké administrativní a byrokratické zátěže spolu s nízkou transparentností legislativy. "Lidé se v tom nevyznají," řekl.

"Převládá naprosto absolutně názor, že podmínky pro podnikatele se zhoršují, ne že se zlepšují nebo zůstávají stejné," dodal na adresu kabinetu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Podnikatelé vybírali do konce dubna ze sedmi byrokratických absurdit, mezi kterými byly například informační cedulky k elektronické evidenci tržeb, celý stavební zákon či proplácení některých administrativních úkonů papírovými kolky. "Člověk se nemůže ubránit bonmotu, že uzávěrka byla příliš brzo," dodal Dlouhý. Jinak by podle něj byl největší absurditou roku vývoj politické situace v posledních deseti dnech.

Témata:  absurdita roku DPH Vladimír Dlouhý podnikatelé

Aktuálně se děje

17. května 2024 10:39

Belgický moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění premiéra De Crooa

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.