Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Milost Kajínkovi má zakrýt problémy Babiše. Politologové promluvili o Zemanových úmyslech

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Milost pro doživotně odsouzeného vraha Jiřího Kajínka, kterou mu hodlá udělit prezident Miloš Zeman, má podle politologů odvést pozornost od problémů Andreje Babiše. Milost lze dát také do souvislosti s prezidentskými volbami na začátku příštího roku.

Politoložka Vladimíra Dvořáková vnímá milost pro Kajínka jako politický krok, načasování je podle ní ale spíše souhra náhod. Připomněla, že Zeman už v dubnu uvedl, že o milosti vážně uvažuje, protože není úplně přesvědčen o jeho vině.

"Kajínek má všechny rysy romantizujícího vyprávění, na kterém prezident může získat další okruhy voličů, které se o politické otázky nezajímají," řekla ČTK. Udělení milosti se totiž podle ní dostane i do médií, které o politice běžně nereferují. Tak osloví lidi, kteří by k volbám pravděpodobně nešli.

"Načasování je jednoznačně spojené s tím, že místo aby se teď řešil problém pana ministra financí, tak se bude řešit pan Kajínek," řekl míní politolog Tomáš Lebeda. Agenda se podle něho nastoluje tak, aby překryla agendu jinou. "Zaplní titulní strany a zapomene se na podstatu problému, a to, proč premiér navrhuje odvolání ministra financí," uvedl Lebeda.

Milosti a amnestie na konci prezidentských období začínají podle něj mít "velmi výraznou pachuť". Připomněl v této souvislosti amnestii Václava Klause, jež rovněž vyvolala debaty. "Z milostí a amnestií se stávají velmi silné politické manipulace," řekl politolog. Je podle něho otázkou, zda by hlava státu měla takovou pravomoc mít. "Minimálně v této nekontrasignované podobě," dodal.

Témata:  Miloš Zeman Jiří Kajínek Vladimíra Dvořáková

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy