Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babišovy nahrávky vyšetřuje policie

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Bezpečnostní rada státu se dnes sešla kvůli okolnostem úniku nahrávek rozhovorů předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a tehdejšího novináře jeho bývalého deníku Marka Přibila. Babiš znovu odmítl, že by od žurnalisty dostal živý policejní spis.

Novinářům to po jednání řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). "Byli jsme informováni, že věci probíhají. Všichni tam slyšeli, že to jde tak, jak by to v právním státě mělo být, že policie se tím zabývá," uvedl Brabec.

Babiš podle něj odmítl, že by se dostal k informacím z vyšetřování. "Pan ministr opakovaně prohlašuje, že se s žádným spisem nikdy neseznámil," uvedl Brabec.

"Na různé otázky, které si tady v posledních dnech všichni klademe, nám bylo řečeno zase v obecné rovině, že ty věci se prošetřují," uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Lidovci budou podle něho spokojeni až ve chvíli, kdy vyjde pravda najevo.

Ujištění o tom, že příslušné orgány věci prošetřují, žádal před zasedáním rady premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). "Potvrdili jsme tam, že Bezpečnostní rada nemá ambici a právo být seznamována s postupem vyšetřování," uvedl Brabec.

Brabec i Jurečka hodnotili dnešní jednání rady jako klidné. "Neřekl bych, že to bylo nějak výjimečně vyhrocené," řekl Brabec. "Atmosféra byla docela poklidná, nikdo na sebe nezvyšoval hlas, oproti třeba jednání koaliční rady minulý týden, já to hodnotním konstruktivně," uvedl Jurečka.

Témata:  Bezpečnostní rada státu Andrej Babiš Richard Brabec

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.