Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České policii chybí experti na počítačovou kriminalitu, varuje Bradáčová

Lenka Bradáčová, od 30. července 2012 vrchní státní zástupkyně v Praze.
Lenka Bradáčová, od 30. července 2012 vrchní státní zástupkyně v Praze.
Foto: Reprofoto TV Nova

Praha - Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová dnes řekla, že česká policie nemá dostatek počítačových expertů, aby mohla obstát v boji s kybernetickým zločinem. Stále větší hrozba přitom číhá na školy.

Podle Bradáčové by měl stát dostatek expertů pro policii zajistit a zaplatit.  Kriminalita se podle ní přesouvá do počítačů a na internet.

Nejde přitom jen o majetkovou trestnou činnost, ale i o porušování ochrany soukromí nebo sexuální trestné činy, které stále častěji cílí i na děti.

Právě školy jsou podle Jiřího Průši ze sdružení CZ.NIC stále častějším terčem kybernetických útoků. Shromažďují totiž stále větší množství osobních dat o svých žácích.

Od poloviny roku budou mít navíc školy povinnost komunikovat přes datové schránky, což je postaví na stejnou úroveň jako například státní úřady. Ty mají přitom zabezpečení na výrazně vyšší úrovni.

Témata:  Lenka Bradáčová kybernetická bezpečnost školství

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:55

Biden se s Trumpem utká ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.