Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Experti potvrdili pravost bankovky zadržené v Olomouci, jde o vzácnou státovku ukradenou před 10 lety

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Olomouc - Znalci potvrdili pravost vzácné československé bankovky, kterou olomoučtí policisté zajistili během aukce na internetovém portálu. Vyvolávací cena byla na 220.000 korunách, dražba končila na částce kolem 1,8 milionu korun.

Jde o pětitisícikorunu z roku 1919, takzvanou státovku, která byla zřejmě před lety odcizena z Vlastivědného muzea v Olomouci. Její hodnota nebyla dosud vyčíslena, odborníci ji dříve odhadovali na několik milionů korun.

Odborné vyjádření k hodnotě bankovky zatím policisté nemají. "Je zajímavá tím, že byla v oběhu 20 měsíců, od 7. srpna 1919 do 15. dubna 1921. Právě ta krátká doba oběhu stojí za tím, že bankovek, které se musely naráz vyměnit a nebyly dlouho v oběhu, je poměrně málo. Dnes evidujeme ve veřejných a soukromých sbírkách asi 36 pravých kusů této státovky," uvedl již dříve Filip Hradil z Vlastivědného muzea v Olomouci.

"Odborné vyjádření z České národní banky k pravosti bankovky, takzvané státovky, potvrdilo pravost bankovky. Prověřování zatím nebylo ukončeno, nadále probíhá a zatím nebyla obviněna žádná konkrétní osoba," sdělia dnes krajská policejní mluvčí Irena Urbánková.

Na posudek potvrzující pravost vzácné bankovky čekali také zástupci Vlastivědného muzea v Olomouci. Podle jeho ředitele Břetislava Holáska by se státovka měla v nejbližších dnech vrátit do muzejních sbírek. "Chtěli bychom ji vystavit v příštím roce při příležitosti výstavy k výročí roku 1918," řekl Holásek.

Šéf olomoucké policie Jiří Musil v březnu sdělil, že pravděpodobný pachatel pracoval v době krádeže v okruhu Vlastivědného muzea. Stíháno však může být víc lidí. Kriminalisté již dříve oznámili, že na případu se nepodílel jen jeden člověk.

Bankovka se ztratila před deseti lety, pachatelé si podle něj zřejmě mysleli, že krádež již bude promlčená, proto ji nabídli v aukci. "Až se k nám bankovka od policie vrátí, chtěli bychom prostřednictvím tiskové konference zveřejnit okolnosti, jak se ztratila. Myslím, že je to ponaučení i pro ostatní," dodal Holásek.

Témata:  peníze aukce Olomouc Policie ČR

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy