Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V deseti obcích se konaly volby, k urnám přišlo 60 procent voličů

Předčasné volby do Sněmovny 2013
Předčasné volby do Sněmovny 2013
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Nových voleb v deseti obcích se v sobotu zúčastnilo 60 procent voličů. Průměrný věk zvolených zastupitelů je téměř 49 let. Mezi 74 zastupiteli bylo zvoleno 24 žen.

O nových zastupitelstvech lidé rozhodovali v obcích Kly na Mělnicku, Košátky na Mladoboleslavsku, Vinaře na Kutnohorsku, Dobrovíz v okrese Praha-západ, Josefov na Sokolovsku, Horní Blatná na Karlovarsku, Čachrov na Klatovsku, Kozlov na Olomoucku a Podolí a Svárov na Uherskohradišťsku. Rozpadla se v nich zastupitelstva, většinou kvůli sporům jejich členů.

K volebním urnám přišlo dohromady 2300 ze 4038 voličů. Nejvíc ve Svárově, kde volební účast přesáhla 75 procent. Jako první byly výsledky sečteny v Horní Blatné, a to v sobotu v čase 22:53, tedy necelou hodinu po uzavření volebních místností. Dnes ve 02:43 byly zpracovány výsledky za poslední obec, kterou byly Kly. Nejstarší zastupitelstvo budou mít v Horní Blatné, kde průměrný věk zastupitelů dosáhl 57,43 let. Naopak nejmladší zastupitelstvo o průměrném věku 39,14 let bude mít Dobrovíz, kde byla nejnižší volební účast - jen 38 procent.

V obci Kly přišlo k urnám téměř 55 procent voličů. V sedmičlenném zastupitelstvu získali po dvou mandátech Nezávislí, Tradice venkova a Pro rozvoj obce Kly, jedno křeslo obsadí uskupení Za lepší život ve Klích.

V Košátkách zvítězila kandidátka Společně pro všechny, které v sedmičlenné zastupitelstvu obsadí šest křesel. Jedno křeslo získali Hasiči Košátky. Volební účast přesáhla 48 procent.

V Dobrovízi vybírali občané jen z jedné kandidátky (Pro naše občany), kterou vedla Jana Krupičková, kterou zastupitelstvo loni odvolalo. Krupičková získala z kandidátů nejvíce hlasů. K urnám přišlo v obci necelých 38 procent voličů. Také ve Vinařích měli voliči na výběr jen jednu kandidátku - Sdružení nezávislých kandidátů. Účast ve volbách přesáhla 61 procent.

Témata:  volby zastupitelstvo

Aktuálně se děje

18. května 2024 11:31

Počasí: Meteorologové varují před bouřkami, hrozí v sobotu i v neděli

V Česku hrozí během probíhajícího víkendu výskyt bouřek. Meteorologové upozornili, že ačkoliv se to stává málokdy, tak předpověď na neděli je jasnější, než na sobotu. Bouřky každopádně hrozí dnes i zítra.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.