Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gabčík a Kubiš po 75 letech znovu spáchali atentát na Reinharda Heydricha

Reinhard Heydrich
Reinhard Heydrich
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Parašutisté Jozef Gabčík a Jan Kubiš před 75 lety zaútočili na říšského protektora Reinharda Heydricha. Zatáčku v pražských Holešovičkách, kudy jeho auto v roce 1942 jelo a která byla později přestavěná, nahradila pro dnešní historickou rekonstrukci nedaleká v Zenklově ulici.

Ráno před akcí byla odhalena v dnešní Gabčíkově ulici nedaleko původního místa atentátu pamětní deska manželům Ryšavým. Ti pomáhali parašutistům, kteří se po činu ukryli v kryptě pravoslavného kostela svatých Cyrila a Metoděje v Resslově ulici.

Celé odpoledne bude v parku u úřadu Prahy 8 přístupný návštěvníkům dobový vojenský tábor československé samostatné obrněné brigády. K vidění bude například originál štábní limuzíny Vauxhall z roku 1939, vojenská dodávka Austin v barvách RAF nebo dva americké jeepy. Vystavený je i model stíhačky Supermarine Spitfire v podobě z přelomu roku 1944 a 1945 ve skutečné velikosti. Připraveny jsou i ukázky života v tehdejší protektorátní Praze.

Výročí útoku připomínají také dvě venkovní výstavy, před dejvickou budovou generálního štábu české armády a na Klárově u památníku druhého odboje. Vznikají také filmy a vycházejí knihy, pošta vydala speciální známku. Po loňském snímku Antrhopoid má v červnu českou premiéru film podle románu francouzského spisovatele Laurenta Bineta nazvaného HHhH. Film o životě Heydricha nese jméno Smrtihlav. Letos vyšla také kniha Jaroslava Čvančary nazvaná Anthropoid. Zahrnuje nové badatelské poznatky autora a přes 800 fotografií a dokumentů.

Další připomínka bude v 17. a 18. června na Karlově náměstí. Nedaleko něj v kostele svatých Cyrila a Metoděje parašutisté v boji s německou policií a armádou zemřeli. Také její součástí bude vojenský tábor s dobovou technikou či ukázky výcviku tehdejších parašutistů a dělostřelců.

Říšský protektor Heydrich útok 27. května 1942 přežil, ale o týden později podlehl infekci z utrpěných zranění. V následné vlně represí německá okupační správa popravila tisíce lidí a v červnu 1942 srovnala se zemí obce Lidice a Ležáky.

O atentátu v těchto dnech také píše řada německých médií. Němečtí novináři zmiňují i následné vypálení Lidic a Ležáků. Zdůrazňují přitom ojedinělost úspěšného atentátu v rámci protinacistického odboje i nesmírnou krutost nacistické odvety před 75 lety.

Témata:  Reinhard Heydrich Praha historie

Aktuálně se děje

17. května 2024 18:27

EU uvalila sankce na Voice of Europe, posvítila si i na ruská média

Evropská unie sankcionovala čtyři mediální subjekty, které šíří ruskou propagandu. Kromě agentury RIA Novosti a deníku Izvestija a Rossijskaja Gazeta byly uvaleny sankce také na platformu Voice of Europe, kterou Česko už na konci března umístilo na národní sankční seznam. O sankcích informovala Rada EU. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.