Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS kuje další ohavné plány: Muslimové, oslavte ramadán. Zabíjejte západní nevěřící v jejich domech

Islámský stát nacvičuje invazi?
Islámský stát nacvičuje invazi?
Foto: Reprofoto YouTube

Evropské bezpečnostní služby se připravují na další útoky, ke kterým by mohlo dojít během právě začínajícího svatého muslimského měsíce ramadán. Islámský stát už totiž vyzval své stoupence, aby „vedli totální válku proti nevěřícím na Západě“, píše deník The Telegraph.

Od soboty pro muslimy začíná třicetidenní období půstu a reflexe. Zároveň je to ale doba, kdy Islámský stát opět vyzývá ke krvavým útokům. „Muslimští bratři v Evropě, kteří se nemohou dostat do zemí Islámského státu, napadejte je v jejich domovech, jejich trzích, jejich silnicích a jejich akcích,“ vyzvala skupina ve zprávě s názvem Kde jsou lvi války?, které bylo zveřejněno na YouTube.

Po sebevražedném útoku v Manchester Areně, při kterém zemřelo 22 lidí, většinou děti a mladých lidí, skupina uvedla: „Nepohrdejte prací. Když se zaměříte na nevinné civilisty, budete námi milováni, a můžete získat skvělé odměny nebo mučednictví v ramadánu.“

„Ó, spravedlivý věřící v Americe, Rusku a Evropě. Ó, příznivci chalífátu, Vy, kteří se nemůžete dostat do zemí Islámského státu a jste nyní mezi modloslužebníky, srolujte oblečení ze zbraní vašeho dědečka a věřte ve svou výzvu. Vězte, že naše válka s naším nepřítelem je totální válka a snadného smíru lze snadno dosáhnout tak, že budou mít plné ruce práce se sebou daleko od muslimů a území Islámského státu. A pamatujte na slova svého proroka - mír s ním, že nevěřící a jejich vrazi se nikdy nesetkají v pekle,“ vzkázal IS.

Že nemusí jít o plané hrozby dokázal loňský ramadán, při kterém vyzval dnes již mrtvý mluvčí Islámského státu Abu Mohammed al-Adnani k podobným útoků vlků samotářů. Podle The Telegraph šlo o nejkrvavější ramadán v historii.

Na konci ramadánu Omar Mateen zastřelil v Orlandu na Floridě v klubu pro homosexuály 49 lidí a dalších 53 zranil, než jej policie zastřelila. Šlo o nejhorší případ střelby v historii USA. Střelec se hlásil k radikálnímu hnutí Islámský stát. Podle poznatků Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) ale nebyl řízen žádnou zahraniční teroristickou skupinou, ale zradikalizoval se v USA.

Jiný džihádista na pařížském předměstí ubodal policistu a jeho ženu přímo před zraky jejich syna. Vrah výslovně tvrdil, že reagoval na Adnaniho výzvu. V Turecku pak tři sebevražední atentátníci zahájili střelbu na letišti v Istanbulu. Zabili 45 lidí, dalších 250 bylo zraněno.

Celkově při útocích při loňském ramadánu zemřelo 421 osob a 729 bylo zraněno. „Údery na několik cílů v různých zemích byly provedeny tak, aby odeslaly zprávu, že žádný člověk na světě není v bezpečí a nemůže být ochráněn před terorismem,“ dodává deník.

Témata:  Islámský stát ramadán muslimové

Aktuálně se děje

17. května 2024 10:39

Belgický moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění premiéra De Crooa

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.