Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dnes je den daňové svobody, Češi na stát letos pracovali 149 dní

Daně, ilustrační fotografie
Daně, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Dle výpočtů Liberálního institutu na dnešek připadá den daňové svobody. Podle společnosti Deloitte, která používá jinou metodiku, si ale budeme muset počkat až do 17. června.

Den daňové svobody je pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Podle Liberálního institutu Češi na stát letos pracovali 149 dní, což je nejméně od roku 2000. Loni den daňové svobody připadl na 2. června.

Celosvětově nejlepšího výsledku dosáhlo letos Irsko, kde si připomněli den daňové svobody 20. dubna. Následuje Jižní Korea s 26. dubnem. Naopak nejpozději bude den daňové svobody ve Finsku (28. července) a Francii (25. července).

Liberální institut při svém výpočtu vychází z kalkulací OECD. Tato metodika využívá odhad poměru veřejných výdajů na HDP, a umožňuje tak porovnat vývoj českého dne daňové svobody s vývojem v dalších zemích.

Témata:  Den daňové svobody daně ekonomika

Aktuálně se děje

4. května 2024 13:57

Válka na Ukrajině: Krym čelil útoku, ruské údery si vyžádaly několik zraněných

Ruské drony v noci na sobotu útočily v Charkovské a Dněpropetrovské oblasti na Ukrajině. Útoky si podle místních úřadů vyžádaly nejméně šest zraněných a škody na kritické infrastruktuře i komerčních a obytných budovách, informují agentury Reuters a DPA. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy