Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

S úvahami o výměně Sobotky může v ČSSD přijít jen blázen, klepe si na čelo Birke

Jan Birke /ČSSD/
Jan Birke /ČSSD/
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Vládní ČSSD čtyři měsíce před volbami klesají preference. S úvahami o tom, že by mohl být vyměněn premiér a lídr strany Bohuslav Sobotka by v sociální demokracii mohl nyní přijít jedině blázen. Uvedl to dnes volební manažer ČSSD Jan Birke.

"Ten, kdo dnes přijde s jakoukoli snahou vyměnit šéfa, je blázen," řekl Birke v reakci na spekulace některých médií, že by sociální demokraté mohli kvůli propadu v průzkumech veřejného mínění uvažovat o výměně Sobotky.

ČSSD podle Birkeho škodí to, že se příliš zabývá sama sebou. "Není týden, kdy bychom se nestřelili do kolena. Je zbytečné, abych jmenoval jednotlivé kauzy, ale v posledních týdnech jich bylo víc než dost," uvedl.

Narážel především na rozhodnutí několika členů jihočeské kandidátky včetně jejího lídra Stanislava Mrvky, kteří listinu opustili na protest proti tomu, že z ní předsednictvo nedávno vyškrtlo bývalého hejtmana Jiřího Zimolu.

Birke věří tomu, že se situace v Jihočeském kraji rychle vyřeší. "Mně je z toho strašně smutno jako volebnímu manažerovi, protože to prostě nemůžete ovlivnit," řekl.

Pokles preferencí by podle Birkeho měla zastavit intenzivnější, rychlejší a efektivnější práce volebního týmu, který by měl začít nastolovat levicová témata.

ČSSD počítá s tím, že lídr hnutí ANO Andrej Babiš má po odchodu z ministerstva financí hodně prostoru na kampaň. "On má teď hromadu času a jezdí po vlastech českých a vytváří svoji vlastní kampaň. Já jenom doufám, že všechno to, co on tvoří a vytváří, bude měřeno všem stejným metrem a bude započítáváno do volebních nákladů," odkázal na některé Babišovy úvahy o tom, co by se mělo a nemělo započítávat do limitu 90 milionů korun na kampaň.

Témata:  Sociální demokracie (SOCDEM) Bohuslav Sobotka Jan Birke

Aktuálně se děje

13:05

V části Prahy neteče voda. Na opravě havárie se pracuje

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Hokej, ilustrační foto

Po Finech a Norech Češi porazili Dány 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu.