Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci zřejmě rozšíří exekuce řidičských průkazů kvůli alimentům

Exekuce, ilustrační fotografie
Exekuce, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Sněmovna dnes postoupila do závěrečného schvalování novelu exekučního zákona. Exekutoři možná budou moci zabavovat řidičské průkazy i neplatičům výživného za jejich studující děti do 26 let věku. Norma ale má i kritiky.

Vykonavatelé nyní mohou pozastavit řidičský průkaz jen dlužníkům alimentů za nezletilé, tedy děti do 18 let. Omezení je podle předkladatelů z řad KSČM, ČSSD a hnutí ANO v čele se Zdeňkem Ondráčkem (KSČM) diskriminační, novela by situaci podle nich narovnala.

Někteří poslanci poukazovali v předchozích debatách na možnost obcházení možnosti pozastavování řidičského průkazu. Zákon totiž taky říká, že řidičský průkaz není možné pozastavit motoristům, kteří jej potřebují pro získávání peněz na své živobytí a závazky.

Objevily se taky úvahy o zneužívání navrhované novinky, když se můžou najít lidé, kteří studují vysokou školu jen kvůli příjmu z alimentů takzvaně "na oko".

Zákonodárci v tomto volebním období už exekuce v několika novelách upravovali. Šlo například o vyšší ochranu majetku nezadluženého z manželů, rozšíření a zpřesnění seznamu věcí, které exekutor nesmí dlužníkům doma zabavit a omezení úhrad nuceným prodejem realit. Ze všech exekucí se navíc musí pořizovat obrazové záznamy.

Témata:  alimenty exekuce Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 11:38

Izrael popřel podíl na smrti íránského prezidenta Ebráhima Raísího

Izrael se nepodílel na smrti íránského prezidenta Ebráhima Raísího, který spolu s dalšími členy svého doprovodu zahynul při nedělní havárii vrtulníku na severozápadě Íránu. Pro agenturu Reuters to řekli nejmenovaní izraelští představitelé.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy