Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrad prohrál a musel zveřejnit platy. Kolik berou Ovčáček a Mynář?

Vratislav Mynář /SPOZ/
Vratislav Mynář /SPOZ/
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Vedoucí tiskového odboru kanceláře prezidenta republiky Jiří Ovčáček si svou prací pro Miloše Zemana měsíčně vydělá necelých 60 tisíc korun. Mnohem lépe je na tom ale například kancléř Vratislav Mynář, jehož plat se pohybuje až v dvojnásobné výši. Celkově Hrad za platy svých zaměstnanců zaplatí měsíčně statisíce až miliony, a ročně částka šplhá do desítek milionů korun.

Kancelář prezidenta republiky prohrála soud s novinářem Radkem Kedroněm a byla nucena zveřejnit informace o platech a odměnách hradních úředníků. Ty zveřejnil Český rozhlas, který ukázal, že na platy Hrad měsíčně vynaloží statisíce korun a ročně se tak dostává na milionové až desetimilionové částky.

Na odtajněných dokumentech lze nalézt platy všech předních hradních činitelů, mezi kterými nesmíc chybět mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Ten pobíral v letech 2010 až 2014 plat průměrně kolem 60 tisíc korun. Od května 2014 byl ale oceňován částkou vyšší než 200 tisíc.

Lépe se má například hradní kancléř Vratislav Mynář, jehož měsíční plat v průměru v roce 2014 činil zhruba kolem 120 tisíc. Za více než rok práce si tak na Hradě vydělal přibližně jeden a půl milionu korun. 

Bývalý kancléř Jiří Weigl, který na Hradě působil za prezidenta Václava Klause, se také neměl špatně.Podobnou částku jako Mynář si ale na Hradě vydělal za dvojnásobně dlouhou dobu. Podívat se můžeme i na plat bývalého hradního protokoláře Jindřicha Forejta, který se pohyboval kolem 60 tisíc měsíčně.

Bývalý ředitel zahraničního odboru Hynek Kmoníček si také přišel na své. Předtím, než začal působit jako velvyslanec v USA, pobíral částku 90 tisíc měsíčně. Při nástupu v roce 2013 přitom byla jeho výplata o třetinu menší.

Témata:  Miloš Zeman Jiří Ovčáček Hynek Kmoníček Vratislav Mynář

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.