Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stále více Britů má zájem o české občanství

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha – České ministerstvo vnitra od začátku letošního roku udělilo české státní občanství 14 Britům. To je několikanásobně více než v předchozích dvou letech.

Vyplývá to z údajů, které dnes ministerstvo poskytlo ČTK. Resort eviduje také nárůst počtu žádostí o státní občanství z jednotek na desítky. Loni občané Velké Británie v referendu rozhodli o vystoupení země z Evropské unie. Členské země EU navzájem garantují svým občanům volný pohyb osob, kapitálu, zboží a služeb. Zatím ale není jasné, jak se toto pravidlo změní po odchodu Londýna z EU.

Ministerstvo vnitra zaznamenalo v roce 2015 pět žádostí Britů o české státní občanství. Vyhovělo ve dvou případech. Loni počet žadatelů stoupl na 19 a pět lidí státní občanství získalo. Letos zatím úředníci přijali 16 žádostí. Občanství bylo uděleno ve 14 případech.

V souvislosti s brexitem se podmínky pro udělení státního občanství nijak nezměnily. Pro Brity platí stejná pravidla jako pro osoby z ostatních členských zemí EU nebo Švýcarska a zemí Evropského hospodářského prostoru. V zákoně o státním občanství je tato procedura pojmenována jako zjednodušený režim.

Pro udělení občanství zákon vyžaduje integraci do české společnosti. Posuzují se rodinné, společenské a pracovní vazby na Českou republiku. Kromě toho musí dotyčný splnit zákonem stanovenou dobu trvalého pobytu, prokázat znalost českého jazyka, základní orientaci v českých reáliích a také zdroje a výši příjmů.

V České republice žijí tisíce Britů, kteří sice nemají občanství, ale jsou přihlášeni k trvalému pobytu. Jejich počet postupně narůstá a referendum o vystoupení neznamenalo podle statistik ministerstva vnitra výrazný zlom. Od roku 2014, kdy bylo v České republice 4070 Britů s trvalým pobytem jejich počet stoupal meziročně v řádu stovek. Podle údajů z konce dubna letošního roku má v České republice trvalý pobyt 4522 britských občanů. Většinou jde o muže žijící v Praze.

Témata:  Ministerstvo vnitra České republiky Brexit státní občanství

Aktuálně se děje

17. května 2024 10:39

Belgický moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění premiéra De Crooa

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.