Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový průzkum: ODS se dostala na druhé místo, ČSSD dál ztrácí

26. kongres ODS
26. kongres ODS
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Podle aktuálního průzkumu společnosti Kantar TNS pro Českou televizi by volby do Sněmovny nyní vyhrálo hnutí ANO s 33,5 procenty hlasů. ČSSD se propadla na čtvrté místo a koalice lidovců se STAN by v poslaneckých lavicích neusedla. Pro vstup do dolní komory potřebuje alespoň 10 procent, má jich ale jen 7,5.

Na prvním místě se umístilo hnutí ANO, které aktuálně dosahuje zisku 33,5 procenta.  Stejný nebo obdobný výsledek jako při předchozím pak vykázala nejsilnější pravicová strana ODS (11 procent), levicová KSČM (10,5 procenta) a sociální demokracie (10 procent).

Pro levicové strany je to propad oproti výsledkům posledních poslaneckých voleb (u ČSSD o více než deset procentních bodů), ODS je naopak silnější, a to o 3,5 procentního bodu. Podle průzkumu jasně vede před další opoziční pravicovou stranou TOP 09, která v červnu dosáhla 7,5 procenta. Stejný počet hlasu by dostala Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury.

ANO: 33,5%

ODS: 11%

KSČM: 10,5%

ČSSD: 10%

TOP 09: 7,5%

Lidovci+STAN: 7,5%

SPD: 7,5%

Pod hranicí pěti procent se nachází Piráti se čtyřmi procenty nebo Zelení se dvěma procenty.

Témata:  volební preference průzkumy Hnutí ANO volby 2017 ODS Sociální demokracie (SOCDEM) KSČM TOP 09 koalice KDU-ČSL a STAN Svoboda a přímá demokracie

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy