Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prague Pride: Průvod hrdosti homosexuálů Prahou projde 12. srpna

Prague Pride 2013, 17.8.2013 Praha
Prague Pride 2013, 17.8.2013 Praha
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - V sobotu 12. srpna projde centrem Prahy průvod LGBT komunity. Festival Prague Pride začne ale již v pondělí 7. srpna. Týdenní program nabídne promítání, konference, výstavy, zábavu pro děti, bohoslužby i večírky.

Organizátoři nahlásili magistrátu 10.000 účastníků. Festival s průvodem se konal poprvé v srpnu 2011. Tehdy vyvolal bouřlivé protesty konzervativců. Podle nich byla přehlídka obscénní a nevkusně vnucovala ideologii homosexualismu. Tento pojem použil tehdejší prezident Václav Klaus, podle něj bylo nutné proti tomuto jevu bojovat. V dalších letech protestní akce postupně slábly. Někteří odpůrci se chystají do míst kolem trasy pochodu ale vyrazit i letos.

Karnevalový průvod vyrazí po poledni z Václavského náměstí přes ulici Na Příkopě na náměstí Republiky, odtud se vydá po Revoluční, Řásnovkou a Klášterskou na Dvořákovo nábřeží. Projde náměstím Curieových na Čechův most a za ním pak po schodech vystoupá do sadů na Letnou, kde bude následovat koncert.

Přehlídku doprovodí kampaň. Ukazuje kreslené postavičky, které mluví o tom, že postavení leseb a gayů je v Česku v pořádku a žádný festival hrdosti není potřeba. "Do kampaně jsme vybrali klasické věty, které LGBT lidé slýchají běžně ve svém okolí. Zejména to, že gayové a lesby nevadí, dokud se neukazují na veřejnosti, zaznívá velmi často. O takovou toleranci nestojíme. Máme stejné právo vzít se na ulici s partnerem za ruku nebo mluvit o společné dovolené," uvedla ředitelka festivalu Kateřina Saparová.

Přehlídka se letos snaží ukázat na rozdíl mezi tolerancí a respektem. "Toleruji hlučně telefonující lidi v restauraci nebo nepříjemné pokladní v supermarketu. Toleruje se něco, co je vlastně špatně. Co je ale k tolerování na tom, že je někdo gay či lesba? S hetero nebo homosexuální orientací se lidé rodí, nikdo si ji vědomě nevybírá," podotkla Saparová.

Záštitu nad přehlídkou převzali ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) a primátorka hlavního města Adriana Krnáčová (ANO).

Témata:  homosexuálové Praha Prague Pride

Aktuálně se děje

16. května 2024 21:40

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.