Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V případu fiktivního vývozu masa na Slovensko vzrostl počet obviněných i škoda

Maso
Maso
Foto: Pixmac

Pardubice - V kauze krácení daně při fiktivním vývozu masa na Slovensko policie obvinila další lidi. Je jich už 12, původní počet byl šest. Škoda vzrostla z 57 na 77 milionů korun.

Vyšetřování akce s krycím názvem Flaksa bylo ukončeno, obviněným hrozí až deset let vězení.

Podstatou podvodu byl fingovaný vývoz masa a masných výrobků na Slovensko, který byl vykazován jako osvobozený od DPH, zboží ale ve skutečnosti neopustilo Českou republiku. Na základě falešných dokladů vývozci získali od státu DPH zpět. Na Slovensku obvinění účelově založili vlastní společnosti nebo k podvodům využívali jiné neaktivní firmy či zneužili identifikační údaje dalších subjektů. Vystavovali na ně falešné faktury a dodací doklady.

Policie o případu poprvé informovala vloni v dubnu. Výsledkem ukončeného vyšetřování je 12 obviněných ve věku od 28 do 57 let, z toho jedna žena. Všichni jsou obviněni z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby.

Návrh na podání obžaloby, tedy vyhodnocení všech provedených důkazů, čítá 166 listů, originální spisový materiál přes 21.500 a přílohy zhruba 6200 listů. Škoda, kterou obvinění způsobili, přesáhla 77 milionů korun.

Témata:  krácení daní maso Pardubický kraj

Aktuálně se děje

2. května 2024 21:51

NATO je znepokojeno. Rusko provádí hybridní operace v členských zemích bloku

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy