Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká republika podala Norsku další nótu kvůli bratrům Michalákovým

Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet
Eva Michaláková, matka dětí odebraných norským úřadem Barnevernet
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Česká republika dnes podala Norsku další nótu kvůli případu bratrů Michalákových. Ministerstvo zahraničí v ní upozorňuje na to, že i po udělení norského občanství zůstává starší chlapec dál také českým občanem.

Hoch má nyní dvě občanství, platí pro něj tedy i mezinárodní a česká pravidla, a to třeba o konzulární ochraně. "Ministerstvo zahraničních věcí dnes prostřednictvím své ambasády v Oslu předalo Norsku diplomatickou nótu kvůli případu bratrů Michalákových a udělení norského občanství staršímu z nich. V jejím rámci upozorňuje, že chlapec nadále zůstává českým občanem," uvedlo dnes ministerstvo.

Podle serveru iRozhlas.cz ministerstvo dostalo oznámení o udělení norského občanství staršímu chlapci od českého velvyslanectví na konci června.

Případ Michalákových se táhne od roku 2011, kdy norská sociální služba odebrala české matce a otci dnes dvanáctiletého Denise a osmiletého Davida kvůli podezření na zneužívání, zanedbávání a týrání. To se nepotvrdilo, soud ale považoval zjištění za závažná a děti nechal u pěstounů. Hoši vyrůstají odděleně ve dvou rodinách.

O zbavení Michalákové rodičovských práv k oběma synům rozhodly předloni norské úřady, otci práva ponechaly. Matka s odvoláními neuspěla a chystá stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Michaláková se vrácení synů domáhá i v Česku. Hodonínský okresní soud před pár týdny ale řízení o úpravě péče po rozvodu rodičů zastavil. Zdůvodnil to tím, že hoši žijí v Norsku, takže to řeší norské instituce a jemu nepřísluší o nich rozhodovat.

Právníci a zastánci Michalákové mluví o tom, že žena o rodičovská práva v Norsku přišla proto, že o případu informovala ve sdělovacích prostředcích. Český rozhlas ale už dřív citoval z rozsudku norského krajského soudu, podle něhož matka využívala média na úkor soukromí svých synů. Norské úřady se k případu nevyjadřují. Informace o kauze poskytují podporovatelé Michalákové.

Témata:  Eva Michaláková Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Norsko

Aktuálně se děje

17. května 2024 14:04

Slovenský premiér Robert Fico podstoupil další operaci

Slovenský premiér Robert Fico (Směr-SD) absolvoval v pátek chirurgický zákrok. Jeho stav je stabilizovaný, ale nadále vážný. Informovaly o tom vicepremiér Robert Kaliňák (Směr-SD) a ředitelka banskobystrické nemocnice Miriam Lapuníková.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.