Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Otec týral děti na penzionu, bil je a zavíral do "hladomorny"

Teenageři
Teenageři
Foto: Pixabay

Brno - U Krajského soudu v Brně pokračovalo hlavní líčení s mužem (47), kterého obžaloba viní z týrání dvou vlastních dětí. Hrozí mu až 12 let vězení, vinu popírá. Dnes vypovídali předvolaní znalci.

Muž je původem z Ruska, má i americké státní občanství. Podle obžaloby děti týral v jednom z penzionů na Břeclavsku, a to od října 2015 do května 2016. Muž penzion provozoval.

Osmiletou dceru a desetiletého syna dle obžaloby bil rukama nebo věcmi, například smetákem, do různých částí těla včetně hlavy. Minimálně desetkrát za měsíc je prý na několik hodin či dní zavíral do místnosti s úklidovými prostředky, častěji pak do sklepa, takzvané hladomorny.

Předseda senátu Miloš Žďárský dnes četl výpovědi dětí z přípravného řízení. Chlapec uvedl, že když jeho sestra otci na autě propíchala pneumatiky, zavřel ji do sklepa. Podle něj tam byla dívka zavřená asi tři dny, po tu dobu jedla jen chleba, pila vodu. Když chtěla na záchod, musela poprosit. Ve sklepě spala na matraci. "My jsme tomu sklepu říkali pokoj pláče. Já tam byl taky zavřený," uvedl v přípravném řízení chlapec.

Muž už dříve uvedl, že pokud jde o jeho dceru, je obžaloba přehnaná, v případě syna je to podle něj celé výmysl. Policie u něj v počítači podle obžaloby našla tisíce fotografií a také videí s mladými chlapci. Muž na to reagoval slovy, že je to vykonstruovaná věc.

Podle psychiatrických posudků znalkyně Elišky Šejnohové děti trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Soudní znalkyně z oboru psychologie Ivana Holešovská u dětí našla projevy citové deprivace a syndrom týraného a zanedbávaného dítěte.

Podle posudku Jaroslava Zvěřiny obžalovaný muž netrpí žádnou duševní nemocí ani sexuální deviaci. "Jde sice o člověka s anomálními povahovými rysy, nejde však o nic patologického," konstatoval Zvěřina.

Témata:  týrané děti Jihomoravský kraj děti

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.