Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kterou příchuť zmrzliny Češi milují?

Zmrzlina, ilustrační fotografie
Zmrzlina, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Jak ukázal průzkum řetězce Albert, nejoblíbenější příchutí zmrzliny v Česku je vanilková, nejraději ji má 30 procent Čechů. Nejvíce zmrzliny se prodá v Libereckém kraji. Nanuky jsou oblíbené na Pardubicku.

Na druhém místě v žebříčku příchutí se drží čokoládová, kterou preferuje čtvrtina lidí, a třetí je pistáciová, která vede převážně mezi muži, u žen je to jahodová.

V Libereckém kraji ji zmrzlinu koupí víckrát týdně 70 procent lidí. Naopak v Pardubickém kraji je to 36 procent. Jedno procento Čechů zmrzlinu konzumuje jen výjimečně.

Kusové nanuky jsou nejoblíbenější v Pardubickém (72 procent) a Středočeském kraji (69 pct). Nejpopulárnější jsou smetanové nanuky (60 pct), následují ovocné (20 pct) a nejméně si lidé kupují jogurtové a vodové (deset pct).

Celosvětově jsou největšími konzumenty zmrzliny Novozélanďané, kteří spotřebují přes 28 litrů na osobu za rok. Na druhém místě jsou Američané. Z evropských států jsou to skandinávské země. Desítku největších světových zmrzlinářů uzavírá Velká Británie se sedmi litry na osobu a rok.

Češi zkonzumují zhruba 3,2 litru na osobu a rok. Objem tržeb za balenou zmrzlinu v ČR od loňského května do konce letošního dubna stoupl o dvě procenta na 3,03 miliardy korun. Prodalo se ale o zhruba milion litrů méně, celkem 34,1 milionu litrů, vyplývá z údajů společnosti Nielsen.

Témata:  zmrzlina Češi obchody

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.