Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak vyřešit nedostatek personálu? Jurečka chce zaměstnat Ukrajince

Sklizeň brambor
Sklizeň brambor
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo zemědělství chce zrychlit přijímání pracovníků z Ukrajiny do českých zemědělských a potravinářských provozů. Mělo by jít až o 1500 lidí ročně.

Cizinci budou moci práci vykonávat d půl do jednoho roku, píše se v materiálu, který má ČTK k dispozici.

"Sezonní výkyvy potřeby pracovních sil spolu s nemožností obsazení pracovního místa vhodným uchazečem o zaměstnání mají za následek, že roste poptávka zaměstnavatelů po řešení potřebného počtu pracovních sil zaměstnáním pracovníků ze zahraničí," napsalo ministerstvo. Ukrajinci se zájmem o práci na českých polích by tak měli dostat možnost, aby podali žádost o zaměstnaneckou kartu bez nutnosti registrace v rezervačním systému. "Administrativní zpracování žádostí bude probíhat v nejefektivnější možné míře," dodalo ministerstvo.

Projekt by podle úřadu neměl narušovat český trh práce. Jde o pracovní pozice, které budou standardně zveřejněné v centrální evidenci volných pracovních míst, na která můžou být najímáni držitelé zaměstnanecké karty.

Projekt počítá s navýšením služebních míst na ministerstvu vnitra o čtyři posty, jedno místo na ministerstvu zahraničních věcí a o sedm na Státním úřadu inspekce práce. "Jedná se o jednorázové provozní výdaje a jednorázové výdaje spojené s vysláním zaměstnance na zastupitelský úřad ČR na Ukrajině ve výši 831.000 korun a dále na roční provozní výdaje ve výši 576.000 korun a roční platové výdaje včetně souvisejících výdajů ve výši 8,59 milionu korun," dodal úřad.

Témata:  Marian Jurečka Ukrajina zemědělci

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy