Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politické strany chtějí po volbách změnit systém investičních pobídek

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Většina politických stran počítá ve svých volebních programech před parlamentními volbami se změnou systému investičních pobídek.

 Ty by místo velkým "montovnám" měly jít menším inovativním firmám a společnostem, které vytváří vyšší přidanou hodnotu. Vyplývá to z ankety ČTK mezi stranami, které mají podle průzkumů šanci dostat se do Sněmovny.

Lidovci chtějí přesměrovat poskytované velké investiční pobídky ve prospěch malého a středního podnikání. Mělo by jít o firmy, které působí napříč regiony, jsou významnými zaměstnavateli a mají stabilizační funkci v hospodářství.

"Podle nás by se vláda neměla soustředit jen na investiční pobídky pro velké, zahraniční firmy, ale měla by pomáhat především místním firmám a podnikatelům. Končící vláda ale bohužel podporovala hlavně velké a decimovala malé. To chceme změnit," uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Podle ČSSD systém, který dobře sloužil v devadesátých letech, dnes již neplní kýžený efekt. Působí spíše jako jakýsi urychlovač návratnosti investice podnikům, které by díky konkurenčnímu boji i bez pobídkového impulsu stejně investovaly. Změna by měla spočívat v navázání vstupní podmínky pro poskytnutí pobídky na stanovenou minimální výši vyplacených mezd zaměstnanců. "Pokud by měl investor zájem získat pro svou investici od státu pobídku, musí se zavázat, že mzda, kterou bude v podniku vyplácet zaměstnancům, neklesne pod určenou úroveň. Hranice může být například odvozena od průměrné mzdy v kraji, či v daném odvětví. To by mělo přispět v omezení podpory investic levné práce a pomoci v našem odrazu od zemí s nejnižší cenou práce v EU," uvádí na webu ČSSD ekonomický expert strany Michal Pícl.

Podle TOP 09 musí systém investičních pobídek sledovat vysokou přidanou hodnotu lidské práce a nové technologie, včetně vývoje a know-how. "Dosavadní hlavní kritérium, počet pracovních míst, je z hlediska budoucí konkurenceschopnosti kritérium marginální," dodal mluvčí strany Jakub Hnát.

Témata:  politici investice Sociální demokracie (SOCDEM) volby Hnutí ANO

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:25

Expert: Ficova ochranka selhala. Kulkám uhýbala, namísto aby premiéra bránila

Bývalý slovenský policejní prezident Štefan Hamran byl jednáním ochranky postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica zaskočen. Uvedl to v rozhovoru pro Dennik N. Pro RTVS uvedl, že na vině je selhání ochranky.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.