Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Armáda si pochvaluje zájem Čechů. Přichází do ní víc vojáků, než z ní odchází

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Foto: Army.cz

Pardubice – O českou armádu je zájem. Přichází do ní víc vojáků, než z ní odchází. ČTK to dnes řekl při návštěvě 14. pluku logistické podpory Pardubice náměstek ministra obrany Jakub Landovský. 

Dokazuje to i příklad tohoto útvaru, jehož stav se ročně zvyšuje o 150 lidí, cílového počtu - 1800 vojáků - by mělo být dosaženo do pěti let. „Je jen důležité je náležitě připravit na budoucí působení. Práce logistika vyžaduje jazykové vybavení nebo řidičské průkazy. Stát do toho investuje a kariéra by měla být dlouhodobá a stabilní," vysvětluje Landovský.

České armádě se podle něj daří plošně získávat nové vojáky. Příčinu vidí v dobré reputaci armády, v jejím rozmístění v různých regionech země, v dobrých finančních podmínkách, jistotě a v tom, že služba je „víc než obyčejné povolání".

Roli ¨dle jeho slov hraje i touha po dobrodružství a účasti v misích v zahraničí. Velitel pluku Stanislav Hudeček vidí jako hlavní motiv příchodu nových vojáků změněnou bezpečnostní situaci a hrozící konflikt. Navzdory velmi nízké míře nezaměstnanosti česká armáda vykazuje podle Landovského přírůstek zhruba tisícovky lidí ročně.

Pardubický logistický pluk zajišťuje kromě běžného zásobování také působení českých vojáků v zahraničních misích, armádní cvičení v tuzemsku i cizině, zabezpečuje průjezd aliančních partnerů přes území České republiky, pracuje pro jednotky rychlého nasazení NATO, případně vytváří zázemí pro vojáky střežící hranice proti nelegální migraci. Kromě 141. zásobovacího praporu v Pardubicích se skládá i z 142. praporu oprav v Klatovech a nově ze 143. zásobovacího praporu v Lipníku nad Bečvou. „Celý útvar má 90 procent řidičů, ale i kuchaře a opraváře na další vozidla pozemních sil, kteří musí absolvovat kurzy i v zahraničí. Dnes máme skoro 1400 lidí, měli bychom mít přes 1800," dodal Hudeček.

Rezort obrany počítá se zvýšením počtu vojáků české armády o 1725 do konce roku 2017. Loni se zvýšil počet vojáků z povolání o 1214, přibylo také více než 120 občanských a státních zaměstnanců. Podle současných tabulek by měl mít resort obrany 27.000 profesionálních vojáků. Po škrtech v době hospodářské krize se ale jejich počet postupně snížil na méně než 21 tisíc. Poslední dva roky armáda zahájila masivní nábor. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) i náčelník generálního štábu Josef Bečvář se však domnívají, že nynější zvažované počty jsou nedostatečné a počet profesionálů by se měl postupně zvýšit na více než 30 tisíc.

Témata:  Armáda České Republiky čeští vojáci

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:25

Expert: Ficova ochranka selhala. Kulkám uhýbala, namísto aby premiéra bránila

Bývalý slovenský policejní prezident Štefan Hamran byl jednáním ochranky postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica zaskočen. Uvedl to v rozhovoru pro Dennik N. Pro RTVS uvedl, že na vině je selhání ochranky.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.