Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V pololetí v ČR přibylo asi 25 tisíc živnostníků

Podnikatelé, ilustrační foto
Podnikatelé, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha – V České republice bylo za první pololetí letošního roku registrováno 34.607 nových podnikatelů s živnostenskými listy pro fyzické osoby, což je o 1,5 procenta více než ve srovnatelném období loni.

Dva z pěti nových podnikatelů tvoří ženy. Noví živnostníci začali nejčastěji podnikat v Praze a v obchodu. Celkový počet živnostníků přesáhl 2,1 milionu, podnikatelskou činnost vyvíjí 45 procent z nich, informovala poradenská společnost Bisnode.

V prvních šesti měsících letošního roku bylo zaregistrováno 34.607 nových podnikatelů, 26.742 jich zaniklo, a tak celkový počet živnostníků vzrostl o 7865 na 2,107.137.

Nejvíce nových živnostníků bylo zaregistrováno v Praze (19,5 procenta), Středočeském (12,3 procenta), Jihomoravském (10,5 procenta) a Moravskoslezském kraji (9,8 procenta). Nejvyšší podíl žen mezi novými podnikali byl v Jihočeském a Libereckém kraji (shodně 42 procent).

„Zatímco počty živnostníků v ČR rostou jen velmi zvolna, nové kapitálové firmy letos přibývají extrémní rychlostí. Enormní zájem podnikatelů o zakládání nových firem souvisí v boomem tuzemské ekonomiky, nicméně ta již začíná vykazovat známky přehřátí," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová. V posledních letech Češi preferují podnikání prostřednictvím společností s ručením omezeným, které přináší menší rizika a větší prestiž na trhu.

Témata:  živnostníci Češi Česká republika podnikatelé

Aktuálně se děje

17. května 2024 21:44

Zelenskyj podepsal zákon umožňující odsouzeným sloužit v ukrajinské armádě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým kategoriím odsouzených sloužit v ukrajinské armádě. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje z webové stránky ukrajinského parlamentu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.