Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Náchodsku pokračuje odstraňování škod po větrné smršti

Silná bouřka udeřila v západních Čechách
Silná bouřka udeřila v západních Čechách
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Bohuslavice (Náchodsko) - V Bohuslavicích na Náchodsku, která v pátek zasáhla větrná smršť, pokračuje odstraňování škod. Vichřice poškodila desítky střech rodinných domů, ty se podařilo provizorně zajistit, pokračuje se v úklidu obce od popadaných stromů.

ČTK to dnes řekl starosta obce Jiří Tojnar. S následky páteční bouře v hradeckém kraji stále bojují i energetici, kteří by měli během dnešního dne odstranit většinu poruch na vedeních vysokého napětí. Bez proudu kolem poledne v kraji zůstávaly desítky domácností, řekla dnes ČTK regionální mluvčí ČEZ Šárka Beránková.

"Cesty jsou už průchozí, dneska se chystáme odklízet kupy s popadanými větvemi, sutinami a střešními taškami, které jsou připravené podél silnic," řekl Tojnar. Poškozené střechy jsou zajištěné modrými plachtami, některé jsou již i opravené. V sobotu večer se podařilo energetikům do části obce obnovit dodávky elektřiny a dnes jejich čety pokračují v práci v obci.

Podle starosty v sobotu pomáhalo v obci na šest desítek dobrovolných hasičů z okolních obcí, dorazilo také zhruba šedesát dobrovolníků. "Hlásili se také další dobrovolní hasiči, ale ty už jsme odmítali, protože nás tady už bylo opravdu hodně a asi bych pro všechny neměl práci. Dneska pokračujeme odhadem ve zhruba polovičním počtu," řekl starosta.

Prvotní odhady hovořily o tom, že vítr poškodil v obci až osm desítek střech, vyvrátil desítky stromů. Na zahradách u rodinných domů ležely kusy plechů, střešních tašek a ulámané větve. Vítr dokázal ohnout i kovové dopravní značky nebo zničit dřevěnou autobusovou zastávku. Starosta odhadl v sobotu výši škod v řádech milionů korun, likvidátoři pojišťoven mají dorazit během pondělí.

Témata:  vítr bouřky Náchod

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.