Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rezort financí vyplatil poradcům a advokátům v prvním pooletí 81,5 milionu

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo financí vyplatilo v prvním pololetí poradním orgánům a advokátům zhruba 81,4 milionu korun, když za stejné období loni to bylo zhruba 9,4 milionu korun. Za nárůstem jsou především výdaje advokátním kancelářím, které zastupují ČR v mezinárodních arbitrážích.

Vyplývá to ze zveřejněného seznamu poradních orgánů, poradců, advokátů a advokátních kanceláří.

Česko letos uspělo například v arbitráži s Anglia Auto Accessories nebo s britskou společností WNC Factoring. Ve sporu s WNC Factoring dostala advokátní kancelář Weil, Gotshal & Manges za právní služby v pololetí zhruba 14,8 milionu korun. Dalších téměř 50 milionů pak dostala společnost Arnold&Porter LLP za právní služby v solárních sporech.

Mezi poradci ministra jsou nadále ekonom Aleš Michl nebo odborářský ekonom Jaroslav Ungerman. Michl má měsíční odměnu 48.000 Kč a za pololetí mu tak MF vyplatilo 288.000 korun. Ungerman poskytuje služby bezplatně. Michl radí ministrovi s řízením státního dluhu a makroekonomickými analýzami a Ungerman s řízením příjmů a výdajů státního rozpočtu.

Zveřejnění seznamu je součástí protikorupční strategie vlády schválené v roce 2013. Jedním z úkolů je zveřejňování poradců a poradních orgánů.

Témata:  Ministerstvo financí České republiky arbitráž právníci

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy