Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie kopii spisu k Čapímu hnízdu poslancům nevydá, mohou do něj pouze nahlédnout

Čapí hnízdo
Čapí hnízdo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Krajské policejní ředitelství v Praze neposkytne členům sněmovního mandátového a imunitního výboru, kteří mají poslancům doporučit postoj k žádosti policie o vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO), kopii spisu. Budou do něj moci jen nahlédnout.

"Členové mandátového a imunitního výboru však mohou do trestního spisu nahlédnout na Krajském ředitelství policie hlavního města Prahy," uvedla předsedkyně výboru Miroslava Němcová (ODS). Výbor dává doporučení Sněmovně, zda má, nebo nemá poslance vydat. Sněmovna o tom bude jednat na schůzi, která začne 5. září.

Policie doručila žádost o vydání předsedy a místopředsedy hnutí ANO 10. srpna. Výbor věc zatím rozjednal. Požádal o celý vyšetřovací spis k Čapímu hnízdu i o informaci o dohledu nad vyšetřováním. Na další jednání, které se uskuteční příští středu, přizval Babiše a Faltýnka.

Babiš minulý týden požádal výbor, aby mu poskytl policejní dokumenty s žádostí o jeho vydání k trestnímu stíhání. Až potom se ke kauze vyjádří. Už dříve označil policejní žádost za snahu politického systému zlikvidovat ho a ovlivnit říjnové parlamentní volby. Prohlásil také, že je kauza vylhaná.

Městské státní zastupitelství minulý týden oznámilo, že proti tomu, aby se Babiš a Faltýnek s policejní žádostí o vydání seznámili, nemá námitky.

Faltýnek a Babiš čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Čapím hnízdem od sklonku roku 2015. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Miroslava Němcová Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek farma Čapí hnízdo

Aktuálně se děje

15. května 2024 13:05

V části Prahy neteče voda. Na opravě havárie se pracuje

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Hokej, ilustrační foto

Po Finech a Norech Češi porazili Dány 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu.