Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Veterináři v Pohořelicích pokračují v likvidaci slepic kvůli salmonele

Slepice
Slepice
Foto: Pixabay

Pohořelice - Veterináři dnes zahájili likvidaci posledních 18.000 slepic ve firmě AG Maiwald v Pohořelicích na Brněnsku. Od středy tam utratili už 47.000 kusů. Salmonela zasáhla část chovu, z nezasažené produkce může firma vajíčka prodávat. V dezinfikovaných halách by mohly být nové slepice za několik týdnů.

Salmonelu veterináři odhalili poté, co jim dali hygienici ze Zlínského kraje zprávu o průjmových onemocněních na jednom z dětských táborů, kde se konzumovala vajíčka z podniku. Nákazu zjistili ve třech menších halách ze čtyř, v té největší s 69.000 nosnic se nepotvrdila. Firma proto může vajíčka z této haly prodávat.

Veterináři museli odstranit celkem 65.000 slepic. Ve středu utratili 21.000, ve čtvrtek 26.000 a na pátek jim zbylo 18.000 kusů. Skončit chtějí dnes odpoledne.

"Jakmile budou naše práce hotové, zaměstnanci podniku provedou mechanickou očistu veškerých zařízení. Specializovaná firma pak provede dezinfekci a sanitaci," uvedl vedoucí pohotovostního střediska pro mimořádné situace Státní veterinární správy Ctirad Zabloudil.

Potom přijdou na místo znovu veterináři. "Odebereme úřední vzorky, a pokud budou všechny výsledky negativní, bude se moct znovu v dotčených místech zahájit chov. Mohlo by to být zhruba za dva týdny," doplnil Zabloudil.

Někteří lidé přišli do podniku vajíčka vrátit a odnesli si peníze, jiní si vajíčka vyměnili. Majitel firmy Arnošt Maiwald ČTK řekl, že škoda půjde do milionů korun, podnik je ale pojištěný. Firma podle něj používá vakcinační program, přesto se za vzniklé problémy zákazníkům omluvil.

Témata:  salmonelóza Jihomoravský kraj pactvo vejce

Aktuálně se děje

15. května 2024 13:05

V části Prahy neteče voda. Na opravě havárie se pracuje

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Hokej, ilustrační foto

Po Finech a Norech Češi porazili Dány 7:4

Čeští hokejisté si spravili chuť po posledním zápase, ve kterém museli skousnout první prohru, když nestačili na Švýcary až na nájezdy a tentokrát v základní hrací době si došli pro tři body v zápase s Dánskem. Jednalo se tak o třetího severského soupeře ve skupině A po Finsku a Norsku a podobně jako v těchto obou předešlých případech i tentokrát Češi vyhráli. První dvě třetiny sice bylo znát, že Dánsko není poslední léta nejoblíbenější soupeř českého národního týmu a i v tomto zápase nepříjemně dotahovalo a až do stavu 3:3 se hrál vyrovnaný duel. Ve třetí třetině se ale rozvolnila stavidla natolik, že umožnila Čechům vstřelit další čtyři branky, zatímco Dánové se do konce zápasu zmohli už jen na jednu trefu.