Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauzea ROP Severozápad: Dva poslanci mají zablokovaný majetek

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Ústí nad Labem - Policie zablokovala majetek poslancům Jaroslavu Borkovi (KSČM) a Josefu Novotnému (ČSSD), kteří čelí obvinění v kauze ROP Severozápad. Sněmovna vydala oba politiky ke stíhání na začátku června.

Hodnota majetku je zhruba čtyři miliony korun, uvedl iRozhlas.cz. V kauze nyní figuruje 26 obviněných a vyšetřovatelé vyčíslili škodu na 6,3 miliardy korun.

Borka má zablokovaný byt, podíly na společných prostorách domu v obci Teplá na Chebsku, pětinový podíl na pozemku v Teplé a pozemky na Vysočině. "Jelikož podle cenové mapy odhad pozemku obvyklé ceny v místě a čase nemovitostí dosahuje výše maximálně tři miliony korun a je možno mu zajistit majetek do výše 36,5 milionu korun, považuji zajištění za přiměřené okolnostem případu," uvedl státní zástupce Tomáš Minx. Novotnému policie obstavila dva pozemky v obci Krajková na Sokolovsku.

Borka a Novotný jsou podezřelí z poškození finančních zájmů Evropské unie a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Novotný je navíc podle policie podezřelý ze zneužití pravomoci úřední osoby a účasti na organizované zločinecké skupině. Oba vinu odmítají.

Mezi dalšími obvinění jsou například exsenátor za ODS Alexandr Novák nebo bývalá hejtmanka za ČSSD Jana Vaňhová.

Témata:  kauza ROP severozápad majetek Ústecký kraj Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

18. května 2024 11:31

Počasí: Meteorologové varují před bouřkami, hrozí v sobotu i v neděli

V Česku hrozí během probíhajícího víkendu výskyt bouřek. Meteorologové upozornili, že ačkoliv se to stává málokdy, tak předpověď na neděli je jasnější, než na sobotu. Bouřky každopádně hrozí dnes i zítra.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.