Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Exekuce řidičáků? Nově bude možná u všech, kteří neplatí alimenty

Exekuce, ilustrační fotografie
Exekuce, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto ČT

Praha - V současnosti mohou exekutoři pozastavit řidičský průkaz jen dlužníkům alimentů za nezletilé, tedy děti do 18 let. To mění novela, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman.

Exekutoři budou moci už brzy zabavovat řidičské průkazy i neplatičům výživného za jejich studující děti do 26 let věku.

Věkové omezení bylo podle předkladatelů z řad poslanců KSČM, ČSSD a hnutí ANO diskriminační, novela situaci podle nich narovnává. Autoři předlohy poukazují také na to, že hrozba zabavení řidičského průkazu je účinným nástrojem k úhradě dluhu na výživném.

Zákonodárci v tomto volebním období už exekuce v několika novelách upravovali. Šlo například o vyšší ochranu majetku nezadluženého z manželů, rozšíření a zpřesnění seznamu věcí, které exekutor nesmí dlužníkům doma zabavit, a o omezení úhrad nuceným prodejem realit. Ze všech exekucí se navíc musí pořizovat obrazové záznamy.

Exekuce se netýkají pouze lidí v produktivním věku. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) letos na konci června evidovala bezmála 88 tisíc důchodců, kterým z důvodu nařízené exekuce či insolvence provedla srážky z jejich důchodu. Jejich počet se opět zvýšil, meziročně o cca 4 %. Nárůst srážek z důvodu nařízené exekuce nebo insolvence z dávek nemocenského pojištění je ještě strmější. Za prvních šest měsíců jich ČSSZ provedla 97 tisíc, což je o 12,5 % více než za loňské pololetí.

Témata:  exekuce alimenty zákony

Aktuálně se děje

20. května 2024 21:54

Litva: Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy