Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krejčíř za únos Konečného trestán nebude, státní zástupce stížnost nepodal

Radovan Krejčíř
Radovan Krejčíř
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Státní zástupce si nepodal stížnost proti rozhodnutí pražského městského soudu, který letos v červenci zastavil stíhání Radovana Krejčíře pro neúčelnost. Uprchlý český podnikatel, který je momentálně ve vězení v JAR, tak nebude potrestán za únos podnikatele Jakuba Konečného.

Vyšetřovatelé byli přesvědčeni o tom, že Krejčíř chtěl v roce 2002 Konečného postrašit a také se dostat k nemovitostem v Dobřichovicích a Černošicích. Únos údajně provedl kosovský Albánec Jetullah Mjekiqi a další dva neznámí muži, kteří podle obžaloby podnikatele donutili nastoupit do auta a odjeli s ním do rekreačního areálu Vystrkov u Orlické přehrady.

Další den ho převezli do Všenor, kde podle obžaloby musel za přítomnosti Krejčíře podepsat bianco směnky, prázdné papíry a nevyplněné daňové doklady. Krejčíř tak na sebe údajně nechal převést nemovitosti za zhruba 35 milionů korun.

Rozhodování o kauze se táhlo řadu let. Čin byl posléze překvalifikován na pokus o vydírání, za nějž soud Krejčířovi uložil 6,5 roku odnětí svobody. Odvolací senát však případ vrátil k dalšímu projednání. Letos městský soud dospěl k názoru, že případný uložený trest už by neměl význam vedle dalších trestů, které Krejčíř doposud dostal - především vedle 35 let vězení, které si nyní odpykává v nejpřísněji střežené věznici Jihoafrické republiky za pokus o vraždu, obchod s drogami a únos.

V Česku navíc dostal zatím nepravomocný souhrnný trest v délce 15 let, a to mimo jiné v souvislosti s tunelováním státního podniku Čepro. Český soud do trestu započítal i dřívější trest 10,5 roku za vytunelování firmy Technology Leasing a daňový únik firmy M5.

Podnikatel Konečný tři roky po údajném únosu zmizel a od té doby je nezvěstný. Podle některých verzí se mohl stát obětí vraždy při vyřizování účtů mezi podnikateli. Někteří svědci uváděli, že byl informátorem policie. Krejčíř v minulosti tvrdil, že prostřednictvím Konečného předal šedesátimilionovou půjčku sociální demokracii.

Témata:  Radovan Krejčíř únos / rukojmí soudy

Aktuálně se děje

16. května 2024 13:44

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska je zbytečné, varuje Peskov

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.