Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kohlíček kritizoval vedení KSČM kvůli Ransdorfovi

Tisková konference Miloslava Ransdorfa (KSČM)
Tisková konference Miloslava Ransdorfa (KSČM)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Komunistický europoslanec Jaromír Kohlíček, který po lednovém úmrtí Miloslava Ransdorfa nahradil tohoto politika v Evropském parlamentu, kritizoval na dnešním sjezdu postoj KSČM k zadržení Ransdorfa.

"Doufám, že ti, kteří mu okopávali kotníky, se alespoň zastydí," uvedl. Vedení strany se podle něj za Ransdorfa dostatečně nepostavilo. Tvrzení odmítl předseda strany Vojtěch Filip.

KSČM podle Filipa nežádalo, aby Ransdof pozastavil své členství ve straně, a Filip osobně žádal vyšetření kauzy. "Nemanipuluj delegáty," řekl. Kohlíček míní, že takzvaná švýcarská kauza stála za Ransdorfovým úmrtím. V souvislosti se čtvrteční zprávou, že švýcarská prokuratura zrušila trestní řízení v případu Ransdorfa a tří Slováků, uvedl, že "přeživší budou odškodněni".

Ransdorf byl loni v prosinci zadržen se třemi Slováky v curyšské bance. Slovenská média v uplynulém týdnu referovala, že švýcarské úřady přiznaly podezřelým odškodné. Švýcarské státní zastupitelství zastavení trestního řízení potvrdilo. List Pravda napsal, že prokuratura rozhodla o zrušení obvinění vůči všem podezřelým na konci dubna. 

Témata:  KSČM Miloslav Ransdorf

Aktuálně se děje

17. května 2024 21:44

Zelenskyj podepsal zákon umožňující odsouzeným sloužit v ukrajinské armádě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým kategoriím odsouzených sloužit v ukrajinské armádě. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje z webové stránky ukrajinského parlamentu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.