Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchody vzrostou průměrně o 475 korun. Podle Marksové výdaje na penze stoupnou o 16,6 miliardy

Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Důchody by v příštím roce měly vzrůst průměrně o 475 korun měsíčně, což je nejvíce od roku 2008. Oznámila to dnes ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Na konci letošního června průměrný starobní důchod podle údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) činil 11.807 korun, na konci roku 2013 před nástupem Sobotkovy vlády 10.970 korun.

Vláda podle Marksové mohla penze navýšit razantněji díky změnám v legislativě. Podle dřívějších pravidel by byl růst maximálně poloviční, uvedla Marksová. Do zvýšení se totiž poprvé promítne polovina růstu reálných mezd v roce 2016, zatímco doposud byl růst mezd zohledněn pouze jednou třetinou.

"Po zveřejnění údajů o červnové inflaci Českým statistickým úřadem jsou známy všechny údaje potřebné pro stanovení celkové valorizace. Důchody se zvýší o čtyři procenta, což u průměrné penze představuje navýšení o 475 korun," uvedlo ministerstvo. Základní výměra důchodu se k 1. lednu 2018 zvýší o 150 korun na 2700 korun. Ke stejnému datu bude zvýšena i procentní výměra důchodů, a to o 3,5 procenta.

Vláda nyní dokončuje návrh rozpočtu na příští rok, jehož největší kapitolou jsou právě výdaje na důchody. Loni kabinet schválil na letošní výdaje důchodového účtu 416,5 miliardy korun. Valorizace pro příští rok, jak se na ní vláda domluvila už na jaře, bude podle Marksové znamenat nárůst výdajů na penze o 16,6 miliardy korun. Na jaře se vládní koalice dohodla na růstu 500 korun.

Témata:  důchody důchodci Michaela Marksová-Tominová

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.