Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Netradiční nemovitosti? Nabídka zámků či kostelů je vyšší než zájem investorů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Nabídka netradičních nemovitostí je v současnosti vyšší než zájem investorů. Majitelé zámků, tvrzí či kostelů chtějí využít příznivé situace na trhu, ovšem pro potenciální kupce jsou problémem například nevyhovující technický stav nebo vysoké náklady.

Shodla se na tom většina realitních kanceláří a poradenských firem, které ČTK oslovila. "Aktuálně evidujeme spíše zájem současných vlastníků o prodej těchto nemovitostí a zároveň velmi chabou reakci trhu. Tyto nemovitosti odrazují svými pořizovacími, ale i provozními náklady. Navíc omezení, jakou často bývá například památková ochrana, znemožňují další komerční využití," uvedla Denisa Višňovská z realitní kanceláře Lexxus.

Podle Pavla Klimenta z poradenské firmy KPMG jsou dalšími překážkami nevyhovující technický stav, velikost nebo vzdálenost od Prahy. "Pokud jde o památky mimo Prahu, Národní památkový ústav registruje více než 40.000 chráněných nemovitých památek, z toho více než 1100 připadá na zámky a zámečky. I přes růst turistického ruchu se asi nedá očekávat významné přebudování stávajících památkových objektů na ubytovací zařízení nebo luxusní bydlení," dodal Kliment.

Miroslav Herain ze společnosti RE/MAX Commercial zmínil měnící se strukturu poptávky. V minulosti si podle něj kupovali tyto nemovitosti často nadšenci, a to většinou na základě spontánního rozhodnutí. V posledních letech začínají převažovat investoři, kteří mají s nemovitostí jasný záměr. "U kostelů nebo technických staveb jde většinou o mecenášský důvod, tedy snahu o zachování historické hodnoty. Za poslední rok jsme prodali několik desítek historických objektů. Jednalo se například o odsvěcený kostel, původní faru, několik zámků nebo historických usedlostí," uvedl Herain.

Provozní ředitel společnosti Fincentrum Reality Martin Fojtík uvedl, že klienti mají zájem hlavně o malé zámky a také vesnické statky s velkou zastavěnou plochou. "Lidé se dnes rádi vracejí do přírody a na venkov. Pokud je nemovitost v dobrém stavu, je o ni velký zájem, a to zejména ze zahraničí. Jedná se o společnosti nebo investory. O nemovitosti je zájem hlavně z Ruska nebo Francie," dodal Fojtík.

Témata:  nemovitosti reality hrady a zámky

Aktuálně se děje

6. května 2024 8:50

Čínských výrobků je tu moc. Von der Leyenová chce s čínským prezidentem jednat o konkurenčním boji

Předsedkyně Evropské komise, Ursula von der Leyenová, prohlásila v pondělí, že při jednání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem v Paříži bude prosazovat spravedlivou konkurenci mezi EU a Čínou, informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy