Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Havlíček: Lithium z ložiska Cínovec by se mělo zpracovávat na českém území

Jiří Havlíček v Poslanecké sněmovně
Jiří Havlíček v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Ústí nad Labem - Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) se domnívá, že lithium získávané z ložiska Cínovec by mělo být dále zpracováváno do finální podoby na českém území.

Havlíček dnes podepsal v Ústí nad Labem se společností European Metals Holdings Ltd. memorandum o porozumění. S těžbou lithia, které se využívá při výrobě baterií, by mohl australský investor začít v Krušných horách v roce 2022. Plánuje dobýt 37 milionů tun rudy.

Ministr uvedl, že plně respektuje průzkumné licence udělené ministerstvem životního prostředí. „Naším hlavním cílem však je, aby lithium bylo nejen získáváno, ale především dále zpracováváno a finalizováno v rámci ČR. Proto jsme s právoplatnými držiteli průzkumných licencí zahájili rozhovory nad tímto naším požadavkem již v předstihu," uvedl.

Společnost European Metals Holdings uvedla, že plně respektuje požadavek ministerstva průmyslu zpracovávat vytěženou rudu do finálních meziproduktů v ČR. „Jsme připraveni pokračovat v jednání s českým státem a společně definovat možné synergie v oblastech těžby, zpracování a využití lithia, včetně možného zapojení českého státu jako kapitálového účastníka projektu," dodal generální ředitel EMH Keith Coughlan.

Lithium patří podle surovinové politiky ČR ke strategickým surovinám. V Česku se nacházejí podle odhadů asi tři procenta světových zásob - většina na Cínovci a malé ložisko ve Slavkovském lese. Od loňského podzimu má všechna povolení k těžbě u Cínovce na Teplicku společnost Cínovecká deponie, kterou ovládá investiční skupina RSJ kolem miliardáře Karla Janečka. Lithium chce těžit povrchově. Hlubinou těžbu pak v lokalitě plánuje společnost Geomet, kterou vlastní právě australský European Metals Holdings (EMH).

Témata:  Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky Jiří Havlíček

Aktuálně se děje

17. května 2024 21:44

Zelenskyj podepsal zákon umožňující odsouzeným sloužit v ukrajinské armádě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým kategoriím odsouzených sloužit v ukrajinské armádě. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje z webové stránky ukrajinského parlamentu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.