Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi berou lesy útokem: Loni nasbírali lesní plodiny za pět miliard

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Dle zprávy o stavu lesa a lesního hospodářství nasbírali loni Češi lesní plody za 5,06 miliardy korun. Meziročně šlo o snížení o zhruba 800 milionů korun, méně bylo například malin. Celkově lidé nasbírali 33.800 tun lesních plodin, což je proti dlouhodobé hodnotě 39.300 tun podprůměrný výsledek. Jedna domácnost nasbírala 8,14 kilogramu lesních plodů. Počet sběračů ale meziročně mírně poklesl.

Houby sbírá 68 procent lidí, borůvky 43 procent, maliny 35 procent a ostružiny 31 procent lidí. Bezinky a brusinky se sbírají nejméně, což se meziročně nezměnilo. Na jednu domácnost připadlo loni 5,29 kilogramu hub, 1,75 kilogramu borůvek, 380 gramů malin, 390 gramů ostružin, 240 gramů bezinek a 90 gramů brusinek.

Houbaři loni nasbírali 21.900 tun hub za 3,59 miliardy Kč, následovalo 7200 tun sesbíraných borůvek za 851 milionů korun. Malin se nasbíralo 1600 tun, což je zhruba polovina dlouhodobého průměru, přičemž by stály 237 milionů Kč. Následovaly ostružiny (za 219 milionů), bezinky (101 milionů) a brusinky (64 milionů Kč). Celková hodnota plodů byla proti dlouhodobému průměru nadprůměrná, což je ale dáno dlouhodobě vzrůstajícími cenami.

Lidé loni více chodili do lesa, každý Čech do něj v průměru zavítal 24,6krát, zatímco v dlouhodobém průměru chodí Češi zhruba 21krát ročně. Nejčastěji lidé houby smaží jako řízky, restují na kmínu, míchají s vejci, přidávají k masu či nakládají do octového nálevu.

Údaje zpracovávala marketingová agentura STEM/MARK loni v prosinci. Celkový počet rozhovorů a vyplněných dotazníků dosáhl 1008.

Témata:  houby lesy Češi

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.