reklama

Lidé, kteří s neplatnými průkazy přišli, nakonec odvolit mohli. Ale až po té, co si volební komise u volební komise v místě bydliště voliče ověřila, že mu byl voličský průkaz skutečně vydán.

Nové vzory tiskopisů voličských průkazů byly zavedeny po prezidentské volbě v roce 2013. Od předchozích se liší tím, že je na nich uvedená série a číslo a jsou tedy takzvaně zúčtovatelné.

„Problém vznikl zřejmě tím, že ne všechny obce měli nové tiskopisy voličských průkazů," řekla Blažková. Voličský průkaz na starém tiskopisu pak obce lidem vystavily v dobré víře.

Okrskové volební komise v hradeckém kraji problém řešily v pátek ve třech případech a dnes v jednom. V první chvíli komise podle Blažkové nevěděly, zda takový průkaz mohou akceptovat. „Vyřešeno to bylo dotazem u volební komise v místě bydliště voliče. Voličovi nebylo volební právo upřeno," dodala.

Volební komise volala k seniorce sanitku i hasiče

Strážníci, hasiči a záchranáři zasahovali v pátek večer v jednom z bytů v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Pomáhali seniorce, která před příjezdem volební komise s přenosnou volební urnou v bytě upadla z invalidního vozíku, uvedl mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross. 

Členové komise při příjezdu k bytu seniorky uslyšeli zevnitř volání o pomoc. "Okamžitě zavolali městskou polici, jejíž strážníci společně se členy hasičského sboru města dveře do bytu otevřeli a ženě pomohli dostat se zpět do invalidního vozíku. Přivolána byla také lékařská záchranná služba," sdělil mluvčí.

Žena, která kvůli svému zdravotnímu stavu požádala o možnost volby doma, se podle něj chtěla dostat ke vchodovým dveřím do bytu. V úzké uličce však z vozíku nešťastně upadla a nedokázala se vlastní silou pohnout. Jelikož seniorka bydlí v bytě sama, neměl jí kdo pomoci.

Žena při pádu neutrpěla žádné zranění. Po zásahu složek integrovaného záchranného systému tedy nakonec mohla vhodit hlasovací lístek do volební urny u sebe doma.