Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zodpovědnost za volební propad mají ti, co kandidovali, míní Čunek

Jiří Čunek /KDU-ČSL/
Jiří Čunek /KDU-ČSL/
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Zlín - Za zklamání označil výsledek lidovců ve volbách do Poslanecké sněmovny zlínský hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). V Pardubickém kraji východě získali lidovci pouze jeden mandát.

Lidovci získali ve volbách 5,8 procenta hlasů. Místo dosavadních 14 poslanců jich budou mít deset. Strana podle Čunka nedokázala oslovit voliče tak, jak si představovala. "Domnívali jsme se, že osm procent můžeme mít," řekl. 

V letošních volbách do Sněmovny na kandidátce KDU-ČSL nefiguroval. "Zodpovědnost za volební výsledek měli ti, co kandidovali. Proto bych se k věci nechtěl více vyjadřovat," uvedl Čunek.

Ve Zlínském kraji, kde jsou lidovci tradičně silní, stranu volilo 11,41 procenta lidí. Před čtyřmi lety získala v regionu 13,22 procenta hlasů.

Lídr KDU-ČSL v Pardubickém kraji Marek Výborný nepovažuje jeden získaný mandát za neúspěch. Cení si i vysokého počtu preferenčních hlasů pro svou osobu. "Ve volbách evidentně hrálo roli něco úplně jiného, než na co cílily tradiční strany. Všechny méně nebo více výrazným způsobem ztratily," řekl.

Podle něj je to důsledkem nálady ve společnosti ovlivněné nechutí k standardním politickým subjektům. "Nejvíc mne šokuje 30 procent pro hnutí ANO, tak vysoké číslo jsem nečekal. Je otázka, jak lidé vnímají různé skandály a pojetí politiky, které je hodně propojeno s byznysem," dodal Výborný. Cení si i vysokého počtu preferenčních hlasů.

Témata:  Jiří Čunek 1 KDU-ČSL Zlínský kraj

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:55

Biden se s Trumpem utká ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.