Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vichřice dále pustoší. V Mostě se zřítil kostel, evakuace na pražském Výstavišti

Hasiči
Hasiči
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha/Most - V Mostě se ráno zřítil pravoslavný dřevěný kostel. Pravděpodobně to bylo v souvislosti se silným větrem. Pražští hasiči zaznamenali od půlnoci kvůli silnému větru 100 výjezdů, další rychle přibývají. Bez komplikací zatím funguje pražské letiště.

Policie ještě neví, zda byl při zřícení kostela někdo zraněn. Známá není ani výše škod. "Zatím mohu jen potvrdit pád kostela," uvedla mluvčí policie Veronika Hyšplerová.

Sakrální stavba vznikla nedávno. Pravoslavná církev v roce 2010 vybudovala chrám sv. Valentina ve stylu takzvané transylvánské gotiky jako památku na rumunské občany, kteří zahynuli v Československu během druhé světové války. Dřevěné součásti kostela byly vyhotoveny v rumunské obci Brsana v Sedmihradsku a převezeny do Mostu, kde byla stavba zkompletována.

Na stavbu bylo použito dubové, smrkové a jedlové dřevo. Kostel byl postaven tradiční metodou bez použití hřebíků, kromě šindelové střechy. Součástí jižního průčelí byla 23 metrů vysoká věž. Kostel byl vysvěcen 9. října 2011 za přítomnosti zástupců pravoslavné církve z Česka i Rumunska. Areál však nebyl nikdy zcela dokončen, a tedy ani zkolaudován.

Silný vítr od rána působí problémy v celém Ústeckém kraji. "Máme už 200 událostí," řekl ČTK ústecký operační důstojník hasičů. Nejčastěji hasiči vyjíždějí k popadaným stromům. Podle Martina Nováka z krajské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu nejsilnější poryv na severu Čech ráno zaznamenali na Milešovce. "Bylo to 40,5 metru za sekundu, což je nějakých 145 kilometrů v hodině," uvedl.

Pražští hasiči mají kvůli větru 100 výjezdů, zoo zůstane zavřená

Na Průmyslovém paláci v Praze se uvolnil kus střechy. "Byla vymezena nebezpečná zóna 50 metrů od objektu. Evakuace osob proběhla před naším příjezdem," uvedla mluvčí pražských hasičů Kateřina Suchánská. Počasí tak narušilo 19. ročník přehlídky Designblok. Organizátoři na svém facebooku uvedli, že až do odvolání je uzavřený celý výstavní prostor. "Jakmile se počasí umoudří, zase otevřeme," slíbili.

Vítr vyvrátil stromy například na Strossmayerově náměstí. "Tato událost už je vyřešená. Zasahujeme ale na jiných místech, většinou se jedná o výjezdy technického charakteru. Pomáhají nám také dobrovolní hasiči," řekla Suchánská.

Pražská zoo dnes zůstane zavřená, rozhodl ráno její ředitel Miroslav Bobek. Vítr odnesl dvě třetiny střechy seníku a poškodil vyhlídku. "Vyvrácené jsou i některé stromy. Nemáme ale hlášeny žádné ztráty zvířat ani zranění lidí. Důvody uzavření zahrady jsou především preventivní," sdělil Bobek ČTK.

Témata:  vichřice kostely Praha

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 13:17

Pavel tlačí na přijetí eura. Česko podle něj nemá na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy