Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejvlivnější ženou Česka je Lenka Bradáčová, Jourová obhájila stříbro

Lenka Bradáčová, česká státní zástupkyně, od 30. července 2012 vrchní státní zástupkyně v Praze. Od března 2008 pak působí ve funkci prezidentky stavovského sdružení Unie státních zástupců České republiky.
Lenka Bradáčová, česká státní zástupkyně, od 30. července 2012 vrchní státní zástupkyně v Praze. Od března 2008 pak působí ve funkci prezidentky stavovského sdružení Unie státních zástupců České republiky.
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Nejvlivnější ženou Česka se v žebříčku časopisu Forbes stala popáté v řadě pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Stejně jako loni je na druhém místě eurokomisařka Věra Jourová (ANO) a na třetím finanční ředitelka společnosti PPF Kateřina Jirásková.

Forbes to oznámil dnes v tiskové zprávě, celý žebříček se stovkou jmen vyjde v pátečním vydání časopisu. "Lenku Bradáčovou do čela žebříčku dlouhodobě nominují její činy, odvaha a pracovitost, s jakou se pouští do největších tuzemských kauz, v nichž jde o propojení nejvyššího byznysu, politiky, lobbingu a stovek milionů, nebo spíše miliard korun," uvedl šéfredaktor Forbesu Petr Šimůnek.

Zmínil případy kolem bývalého hejtmana Davida Ratha, lobbisty Iva Rittiga, solárních elektráren Amun.Re, prodeje OKD nebo dohled nad kauzou dotací pro Čapí hnízdo spojenou s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem.

Na čtvrté pozici je nově předsedkyně Hospodářské a sociální rady OSN Chatardová, která je ve srovnání s předchozím žebříčkem jediným novým jménem mezi prvními deseti nejvlivnějšími ženami republiky.

V první desítce převažují ženy pohybující se v byznysu. Z žen působících v jiných oblastech se do čela žebříčku dostala kromě jmenovaných pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO), která obsadila šestou pozici.

Forbes celý rok sledoval více než 300 žen z Česka z nejrůznějších oborů. Redakce pak ženám přiděluje body v několika základních kriteriích. Hodnotí třeba hospodářské výsledky firem či šíři pravomocí političek.

Témata:  Lenka Bradáčová Forbes Věra Jourová

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:02

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu, hrozí mu doživotí

Slovenská policie obvinila atentátníka Juraje Cintulu z úkladné vraždy z pomsty na chráněné osobě ve stadiu pokusu. Podle Denníku N mu hrozí 25 let až doživotí. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Pavel

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.