Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výslužky ze zabijačky by měl dostávat každý, prodávat se ale nesmí

Zabijačku si můžete užít s rodinou i přáteli, ilustrační foto
Zabijačku si můžete užít s rodinou i přáteli, ilustrační foto
Foto: CzechTourism.com

Praha - Výslužky ze zabijačky se budou moci rozdávat prakticky libovolně, nejenom příbuzným. Veterináři přizpůsobili své pojetí výkladu ministerstvu zemědělství, sdělil dnes ČTK za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer.

Před dvěma dny na tiskové konferenci zástupci veterinární správy uvedli, že mělo jít o osoby blízké podle občanského zákoníku, tedy příbuzné v přímé řadě.

"SVS přizpůsobí své pojetí definici ministerstva zemědělství. Ministerstvo zastává, jako předkladatel novely, výklad osoby blízké v širším slova smyslu, dle něhož mohou pod tuto definici spadat také přátelé či sousedé," uvedl Majer.

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) se tak výslužka může dát prakticky komukoliv. "Lidé mohou darovat bez hrozby sankce produkty ze zabijačky, tak jak to ostatně celé generace dělají. Veterinární zákon umožní darovat výslužku ze zabijačky nejen rodině, ale i osobě blízké. A osobou blízkou je každý, kdo by újmu druhého považoval za újmu vlastní. A to může být na vesnici prakticky každý," sdělil ČTK ministr.

Veterináři zdůrazňují, že se výslužky nemají prodávat. "Jako rozpor se zákonem bude jednoznačně hodnocen nález produktů z domácí porážky na trhu, například ve veřejném stravováním," dodal Majer. Kontrola domácích porážek se podle něj bude provádět pouze ze zdravotních a nákazových důvodů.

Novela zákona, která předávání výslužek umožňuje, platí od listopadu. Do začátku měsíce platilo, že dobroty z domácí zabijačky mohly jíst pouze osoby z domácnosti, kde se poráželo.

Témata:  veterináři maso jídlo

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 17:05

Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě, zní z Izraele

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy