Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman a Babiš uzavřeli mocenský pakt, soptí ODS. Ústavu prý vykládají kreativně

Prezident Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman podle ODS kreativně vykládá Ústavu ve prospěch předsedy ANO Andreje Babiše, když mluví o možnosti, že by mohl vládnout menšinový kabinet ANO i bez důvěry Sněmovny.

"V čem se liší vláda bez důvěry od kabinetu s důvěrou Poslanecké sněmovny, když obě mohou vládnout maximálně čtyři roky? A o mně je známo, že používám Ústavu České republiky tvůrčím způsobem," řekl Zeman ve čtvrtek.

Občanští demokraté to odsoudili. "Ústava České republiky není umělecké dílo, které si může každý vykládat různými způsoby podle toho, jak se nám zachce a v jakém rozpoložení se zrovna ocitáme," řekla první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

"Menšinová vláda má být řešení ve chvíli, kdy selžou všechny předchozí snahy o vytvoření vlády většinové, která se bude opírat o podporu Poslanecké sněmovny," řekla Udženija. "Andrej Babiš se ani nepokusil sestavit většinovou vládu, rovnou to zabalil a řekl, že chce vládnout sám," doplnila. Obvinila Babiše z toho, že uzavřel s prezidentem mocenský pakt s cílem, aby prezident udržoval menšinový kabinet ANO i bez důvěry Sněmovny.

Místopředseda ODS Martin Kupka řekl, že takovému scénáři by bylo možné zabránit, kdyby třetí pokus pro jmenování vlády nenáležel hnutí ANO. "Je to opravdu jediná možnost, jak zabránit Miloši Zemanovi, aby s Andrejem Babišem tady vytvořil na čtyři roky vládu bez důvěry Poslanecké sněmovny," řekl Kupka.

O tom, kdo získá třetí pokus pro sestavení vlády po dvou neúspěšných žádostech o důvěru, rozhoduje předseda Sněmovny. ODS proto chce na tuto pozici prosadit svého předsedu Petra Fialu. Občanští demokraté o tom chtějí jednat s ostatními sněmovními frakcemi, i když některé z nich už vyjádřily podporu kandidátovi ANO Radku Vondráčkovi.

Témata:  ODS Aleksandra Udženija Miloš Zeman

Aktuálně se děje

17. května 2024 20:49

Slovensko dementuje nepravdivé informace: Atentátník nebyl liberál ani extremista

Slovenskem otřásl atentát na premiéra Roberta Fica. Střelcem, který po výjezdním jednání vlády pětkrát vystřelil na premiéra, byl Juraj Cintula. Internetem okamžitě začaly kolovat informace o "SBSkáři z Levic". Některé se však ukázaly jako nepravdivé.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.