Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Část lanovky na Sněžku stojí, provoz komplikuje silný vítr

Krkonoše
Krkonoše
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Pec pod Sněžkou (Trutnovsko) - Silný vítr dnes zastavil horní úsek kabinové lanovky na Sněžku. Turisté mohou při cestě na nejvyšší českou horu využít pouze spodní úsek z Pece na Růžovou horu

Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. Na hřebenech Krkonoš v noci na dnešek slabě mrzlo, dnes dopoledne teplota vystoupala na dva stupně nad nulou.

Lanovka nyní jezdí jen o víkendech, protože od 30. října do 8. prosince pracovníci kontrolují její technický stav. V době odstávky pojede také na státní svátek 17. listopadu. Technici při odstávce dělají kompletní údržbu a servis tratí. Například jde o promazání a prohlídku kladek, diagnostiku ložisek, kontrolu lanových kotoučů a převodovek motorů.

Návštěvnost lanovky byla v letní sezoně průměrná. Podle náčelníka lanovky Jiřího Martince v září a v říjnu horní úsek lanovky stál kvůli silnému větru častěji než loni.

Témata:  lanovky Sněžka vítr Krkonoše

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.